Dodjela priznanja za doprinos davalaštvu krvi

Akcija Zavoda za transfuziju krvi i Porto Montenegra

Porto M
Porto M

Zavod za transfuziju krvi Crne Gore, Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori i kompanija „Adriatic Marinas – Porto Montenegro“ organizuju u Tivtu svečanost na kojoj će biti dodijeljena priznanja privrednim subjektima za doprinos u promociji dobrovoljnog davalaštva krvi.

Svečanost će se održati u četvrtak 18. decembra u 12 sati, u prostorijama Yacht kluba Porto Montenegra u ulici „Blaža Jovanovića“ na Seljanovu. Prije ove ceremonije, na istom mjestu će u 9 sati biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi za sve zainteresovane.

Iz Zavoda za transfuziju krvi su saopštili da je u toku je reforma sistema transfuzije krvi, kao najosjetljivijeg segmenta zdravstvenog sistema Crne Gore.

„Reformski napori su podržani kroz realizaciju EU IPA projekta: „Implementacija evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori“, koji sprovodi kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Cilj projekta je uspostavljanje modernog sistema za transfuziju krvi u skladu sa standardima EU, kako bi bezbjedna krv bila dostupna svim ljudima u Crnoj Gori.“ –kažu u Zavodu.

Dobrovoljno davalaštvo krvi je djelatnost od opšteg društvenog značaja i važna pretpostavka obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi. Uzimajući u obzir sadašnji, nezadovoljavajući, nivo davalaštva krvi, kao i nepovoljnu strukturu davalaca krvi (dominacija porodičnih, namjenskih davaoca), potrebno je intenzivirati i planski sprovoditi rad na promociji dobrovoljnog davalaštva krvi na nivou cijele zemlje. U tom smislu, a u okviru EU/IPA projekta „Implementacija Evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori“, pokrenuta je kampanja fokusirana na promociju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, koja ima za cilj podizanje svijesti stanovništva o značaju dobrovoljnog davanja krvi.

“Ostvarivanje tog cilja iziskuje angažman različitih partnera na planu promocije dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, uključujući i društveno odgovorne kompanije, koje bi svojim učešćem dale doprinos zdravstvenom prosvjećivanju i jačanju svijesti građana o važnosti obezbjeđenja dovoljnih količina krvi.”- objasnili su iz Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.