11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Dodiri” proglašen najboljim vizuelnim radom nastalim u Kotoru u 2016.

„Želim da emocija koju imam ostane na papiru. Najviše volim tuš, jer je brza tehnika i mora se biti vješt, pa mi dozvoljava da osjećanje koje imam direktno i brzo stavim na papir i to je, čini mi se, nekako najiskrenije” – rekla je sinoć akademska slikarka Dijana Lazović čiji je crtež iz ciklusa „Dodiri” proglašen najboljim vizuelnim radom nastalim u Kotoru u 2016. godini. Kako je kazala, počastvovana je što je dobila najveće kotorsko likovno priznanje, na nagradi zahvaljuje žiriju, a na podršci kolegama. „Nagrađeni rad je jedan od prvih u ciklusu Dodiri koji je uslijedio nakon ciklusa Zagrljaji, izražava veću prisnost u ljubavi i mnogo mi znači” – dodala je Lazović.

U ime stručnog žirija tradicionalnog konkursa “Kotorski vizuelni umjetnici”, koji su činili akademski slikari Sreten Nikčević i Daliborka Kordić i istoričarka umjetnosti Gordana Franović, obrazloženje jednoglasne odluke pročitala je Franović. „Nagradu za najbolji likovni rad dobila je Dijana Lazović za ciklus Dodiri koji je nadovezivanje za prethodni ciklus Zagrljaji. Dijana se i ovog puta prepušta najtananijim emocijama koje nepogrješivo ocjenjuju koga volimo i ko nas voli. Ekspesivnost emocije izražena je bojom i svjedoči o ličnom doživljaju i značenju predstava za autorku. Fizičke i psihološke karakteristike portretisanih i njihove međusobne relacije ukazuju na proces nastajanja slika. Dvostruka percepcija je dominanta ovog ostvarenja” – rekla je Franović.

Izložbu „Kotorski vizuelni umjetnici 2016″ proglasio je otvorenom potpredsjednik Opštine Tvrtko Crepulja i nagrađenoj slikarki Dijani Lazović uručio plaketu.

Pozdravljajući prisutne u ime domaćina – Gradske galerije, Tatjana Kriještorac je kazala da se za „Kotorske vizuelne umjetnike” najzad može reći da su tradicionalna izložba. „Počela je slučajno u želji da galerija postane mjesto okupljanja likovnih i primijenjenih umjetnika čiji je broj srećom sve veći u ovom gradu. Ne znam otkud hrabrost mladim ljudima da i dalje upisuju likovne i primijenjene akademije, ali imaju je – nama je ovdje drago zbog toga. Već drugu godinu ova izložba ima i stručni žiri koji obavlja odabir radova i odlučuje o najboljem radu koji je u tekućoj godini nastao u Kotoru. Tako je izložba dobila takmičarski karakter i radujem me što vidim da umjetnicima počinje da biva čast kad učestvuju i dobiju kotorsku godišnju likovnu nagradu” – rekla je Kriještorac.

Po odluci žirija, postavku čine radovi Dijane Lazović, Zorana Petrušića, Marice Kuznjecov Boljević, Lane Bokan, Milodarke Milatović Stamatović, Andrijane Ivande, Romane Pehar, Jovane Pestoric, Đorđija Bata Boljevića, Milice Golubović i Nikole Simanića.

/Radio Kotor/

Najčitanije