12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dodir filma u Herceg-Novom od 1. do 7. avgusta

30. Filmski festival Herceg-Novi Montenegro film festival
30. Filmski festival Herceg-Novi Montenegro film festival – foto Herceg fest

Jubilarni, 30. Filmski festival Herceg-Novi Montenegro film festival trajaće 1. do 7. avgusta , pod sloganom „Dodir filma“. Festival će na Kanli kuli 1. avgusta u 21 sat otvoriti glumac Mustafa Nadarević.

Publika će moći da uživa u 80 filmova na četiri festivalska punkta u gradu. U takmičarskim selekcijama biće prikazani dugometražni igrani, dokumentarci i studentska ostvarenja, a u selekciji festivalskih pobjednika evropski filmovi koji su obilježili godinu za nama.

Očekuje se odlična i gostovanje većeg broja glumaca i autora nego što je to bilo proteklih godina, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u foajeu dvorane Park.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Herceg-Novi, a izvršni producent je hercegnovska Javna ustanova kulture „Herceg Fest“.

Promotivno lice festivala je mladi crnogorski glumac Momčilo Otašević, koji je prisutan i priznat u cijelom regionu.

30. Filmski festival Herceg-Novi Montenegro film festival
30. Filmski festival Herceg-Novi Montenegro film festival

Sekretarka za kulturu Opštine Herceg-Novi Tamara Lepetić kazala je da jubilej koji festival slavi ukazuje na zrelost i odgovornost, kao i da će ova godina biti ispunjenje ambicija organizatora da se festival „stopi sa gradom i da grad tih dana živi za festival“.

„Tome odgovara i slogan – Dodir filma. Jer dodir nas uči da tražimo iza onoga što je vidljivo. Želim festivalu i organizatorima upravo da se prepustimo sadržaju i da na kraju budemo i suštinski dodirnuti“, poručila je Lepetić.

30. Filmski festival Herceg-Novi Montenegro film festival
30. Filmski festival Herceg-Novi Montenegro film festival

Kao i proteklih godina, festival ima tri takmičarske selekcije. Igrani filmovi će biti prikazivani na Kanli kuli, a selektor je Srdan Golubović. Dokumentarne filomove iz cijelog svijeta odabrao je Vladimir Perović i publika će moći da ih pogleda na Trgu Mića Pavlovića. Filmovi studenata iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Sarajeva, Banja Luke, Skoplja i Cetinja će se prikazivati u Kući Iva Andrića, a selekciju potpisuje Srđan Koljević.

„Ono što će obilježiti ovogodišnji takmičarski program je predstavljanje igranih filmova autora sa prostora bivše Jugoslavije, što je počast koncepciji ovog festivala koji je počeo kao Jugoslovenski filmski festival režije. Na programu ćemo imati izuzetne producije, filmove koji su dobitnici najznačajnijih nagrada u regionu“, rekao je direktor festivala Zoran Živković. Kazao je i da će kvalitet projekcija biti prema najvišim standardima u regionu.

Direktor „Herceg Festa“ Stevan Koprivica istakao je da jubilej doživljavaju kao još jednu fazu u razvoju ovog sve značajnijeg festivala.

„Radi se ne toliko o „eks-Ju“ konceptu i jugonostalgiji, već naprotiv. Riječ je o činjeničnom stanju da postoji nešto što se zove jugosfera – to je sinergija u regionu, jer mi jedni bez drugih ne možemo ni značenjski, kreativno, ni finansijski kada su film i kultura u pitanju. To je konceptualna odrednica ovog festivala. Koprodukcije su nešto što obilježava ovaj region i festival je tome posvećen. To ne znači da neće biti filmova iz drugih evropskih zemlja, ali će biti van takmičarske konkurencije“, objasnio je Koprivica.

Ova godina je prekretnica u organizacionom smislu, istakao je Koprivica.

„U pripremu festivala su uključeni mladi ljudi iz Herceg-Novog. Oni su nova energija, nova snaga koja se priključila. Nema ništa gore nego kad idete u ustaljenost, to je način da se propadne. Zato su u organizaciju uključeni novi kreativni potencijali grada Herceg-Novog. Urađen je novi sajt čiji su autori Marko Mujić i Ilija Vukasović, a nemjerljiv doprinos u marketiškoj pripremi dali su Filip Subotić i Nikola Koprivica“, rekao je direktor hercegnovske javne ustanove kulture.

30. Filmski festival Herceg-Novi Montenegro film festival
30. Filmski festival Herceg-Novi Montenegro film festival

Kako je kazao Koprivica, ono što ovaj festival razlikuje od ostalih u regionu je što okuplja na jednom mjestu „i dokumentariste i studente i vukove igranog filma i to ga čini posebnim u energetskom i kreativnom smislu“, i to je trag koji treba pratiti i u budućnosti.

Glumac Momčilo Otašević kazao je da mu je čast da i kao promoter bude dio ekipe festivala koji je stariji od njega.

„Osjećaj gledanja filma pod vedrim nebom na Forte mare i Kanli kuli je za mene posebno iskustvo i uvijek je ostavljalo dominatan osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti“, rekao je Otašević objašnjavajući šta njemu ovaj festival znači.

Na Forte Mare će u selekciji festivalskih pobjednika biti prikazani filmovi istaknutih reditelja. Novost je da će se na ovoj tvrđavi održavati duple projekcije, kako bi se odgovorilo na želju publike da pogleda što više ostvarenja.

Novost je da će ove godine biti dodijeljena nagrada novinarskog žirija. Naravno, tu su kao i do sada „Zlatne mimoze“ za autorski i kreativni dio u tri selekcije, nagrada „Milan Žmukić“ i nagrada fondacije „Živko Nikolić“.

Jedna od osnovnih misija festivala ostaje promovisanje crnogorske kinematografije. Premijera ostvarenja reditelja Pavla Simonovića „Ispod mosta, među stijenama“ zakazana je za 6.a vgust na Kanli kuli. Takođe, biće prikazani filmovi mladih autora Dušana Kasalice i Ivana Salatića, kao i ostvarenja koja potpisuju studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Planiran je i sadržajan prateći program. U saradnji sa deskom sa Kreativnu Evropu i Ministarstvom kulture biće organizovana dva predavanja. Planirana je i promocija kataloga „Crnogorsko filmsko stvaralaštvo 2006-2016“, u izdanju Crnogorske kinoteke i Ministarstva kulture.

Najčitanije