“Docwise Vanguard” ostaje pet dana, poseban režim plovidbe u Tivatskom zalivu

Specijalni brod za prevoz teških tereta u Boki

Specijalni brod za prevoz teških tereta “Dockwise Vanguard” uplovio je juče u Boku Kotorsku i zauzeo poziciju u Tivatskom zalivu na kojoj  se usidrio i danas će započeti komplikovanu operaciju ukrcaja velikig doka Jadranskog brodogradilišta Bijela.

Ova operacuija potrajaće nekoliko dana pa je stim u vezi, Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore juče preko Obalne radio stanice Bar, objavila i poseban oglas za pomorce.

„U vremenu od 30.jula do 5.avgusta brod “Dockwise Vanguard” usidren blizu brodogradilišta Bijela na poziciji 42 26.0 N 018 39.6 E, vršiće operaciju ukrcaja plutajućeg doka. Sam ukrcaj plutajućeg doka biće 1. avgusta u vremenu od 7 do 13 časova. Svi plovni objekti su dužni da se ne približavaju brodu u radijusu od 0.4 nautičke milje i da plove oprezno”- stoji u oglasu koji emituje Bar-radio.

Sa svojih 110 hiljada tona nosivosti, ovaj specijalni brod holandske kompanije “Docwise B.V.” najveći je tzv. heavy lifter, odnosno brod za prevoz teških tereta u svijetu. “ Docwise Vanguard“ dug je 275, širok 79, a gaz mu iznosi 11 metara. Kada brod zaroni radi ukrcaja tereta, njegov gaz iznosi čak 31 metar.

Za neuobičajenu operaciju ukrcaja 235 metara dugog, 53 metra širokog i 18 metara visokog velikog plutajućeg doka iz brodogradilišta Bijela,  koja će ostati neponovljena u istoriji pomorstva u Boki, „Dockwise Vanguard“ će usred Tivatskog zaliva bukvalno biti namjerno potopljen, odnosno, svoje tankove napuniće morem i „zaroniti“ svoju glavnu palubu 15-tak metara ispod morske površine. Na nju će potom remorkerima biti navučen dok, nakon čega će „Dockwise Vanguard“ isprazniti svoje tankove i izroniti, noseći na svojoj palubi DOK-12 kako je zvanično ime bijeljanskog velikog plutajućeg doka. Dok će potom biti posebno fiksiran na palubi broda, kako se ne bi pomjerao tokom, kako se očekuje skoro jednomjesečnog putovanja „na leđima“ velikog holandskog heavy liftera do svog novog doma- Litvanije.

Specijalni brod za prevoz teških tereta u Boki

Inače, “Dockwise Vanguard” izgrađen 2011 u Južnoj Koreji, namijenjen je prvenstveno za prevoz velikih naftnih platformi i drugih plutajučih postrojenja za naftnu i gasnu of šor industriju, kao i za prevoz drugih velikih brodova i objekata. Sekundarna namjena mu je da posluži kao  plutajući dok na koji se iz mora radi periodičnih pregleda i remonta, podižu naftne platforme i druga slična postrojenja. Nosivost ovog džina koji je po dimenzijama tek nešto manji od američkih nosača aviona klase „Nimitz“, je čak 110 hiljada tona što „Dockwise Giant“ čini najvećim u svijetu ikad sagrađenim heavy lifterom. Ovaj jedinstveni brod koji opslužuje 40 članova posade, preko dva fiksna i dva uvlačeća tzv. azimut propelera, maksimalnom brzinom od 11 do 13 čvorova (zavisno od tereta), pokreću četiri dizel motora „Wartsila“ ukupne snage skoro 37 hiljada konja.

3 Komentari

  1. Oce li se dici mulj sa dna? ocemo li se moc kupat u more? Tu su teski metali na dnu koji u samom dodiru sa kozom ostavljaju posljedice. Mogli su sacekat bar oktobar!?

    • Poštovani “Bokelj”, Vaše pitanje je na mjestu! Na žalost kao Vi ne razmišljaju ljudi koji treba da brinu o Boki Kotorskoj! Naravno da je bilo potrebno da se sačeka prolazak turističke sezone, ali izgleda da nikoga za to nije briga!Neshvatljivo i tužno!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.