Doček za „FTI Berlin“

Uplovljavanjem prvog većeg kruzera, u Kotoru sutra počinje glavna nautička sezona

FTI BERLIN
FTI BERLIN

Uplovljavanjem kruzera „FTI Berlin“ od 9.570 tona, dugačkog 140 metara, u luci Kotor sutra počinje glavna nautička sezona koija će prema najavama, biti još uspješnija od rekordne prošlogodišnje.

Putnicima i posadi njemačkog kruzera koji plovi pod malteškom zastavom, na rivi na Luži biće priređen poseban program dobrodošlice sa nastupom Gradske muzike Kotora.

Koliko je Kotor važna i atraktivna destinacija za kruzere, pokazuje činjenica da će ove sezone u luku podno zidina drevnog grada uplovljavati i neki potpuno novi, tek izgrađeni kruzeri o kojima psecijalistički časopisi već pišu u superlativu. Tako će 7.aprila u Boku Kotorsku na svom prvom komercijalnom putovanju, uploviti novoizgrađeni brod „Viking Star“ koga je prije nekoliko dana u Trstu, italijansko brodogradlište „Fincantieri Marghera“, predalo njegovom vlasniku –američkoj kompaniji „Viking Ocean Cruises“. Ovaj brod od 47.800 tona može ukrcati 930 putnika. Krajem aprila u Kotor će po prvi put doći i potpuno novi ultraluksuzni mali kruzer „Le Lyrial“ od 10.944 tone, francuske kompanije „Compagnie du Ponant“. Inače, tri starija blizanca ovog broda koji su uređeni više kao luksuzne jahte nego kao klasični kruzeri, redovni su gosti kotorske luke.

Do kraja aprila u luku Kotor uploviće više od 20 brodova, među kojima su i veliki kruzeri „Oceana“ od 77.499 tona renomirane kompanije „Carnival UK“, „Zuiderdam“ od 81.766 tona kompanije „Holland Aerica Line“, „Norwegian Jade“ od 39.558 tona brodara „Norwegian Cruise Line“, te „MSC Musica“ od 92.809 tona, italijansko-švajcarske kompanije „Mediterran Shipping“. Najveći brod koji će u Kotor uploviti tokom aprila je 295 metara dugi kruzer „Mein Schiff 3“ od 99.150 tona, njemačke kompanije „TUI Cruises“ iz Hamburga.

Iako su iz poslovodstva Luke Kotor ranije najvili da ove sezone u luku neće svraćati megakruzeri dužine preko 300 metara, narednih mjeseci ipak će američka kompanija „Celebrity Cruises“ u Boku u četiri navrata poslati svoje najveće brodove, 317 metara duge kruzere klase „Solstice“, od po 122 hiljade bruto-tona.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.