7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dobrotska čipka na festivalu čipke u Lepoglavi

Na četverodnevnom 19. međunarodnom festivalu čipke koji je sinoć otvoren u Lepoglavi s temom “Čipka i priroda” izložene su čipke iz osam evropskih zemalja, među kojima je i Crna Gora.

Turističku organizaciju Kotor, predstavile su svojim radovima, Dobrotskom čipkom, jedinstvenom za Boku Kotorsku, koja je i dio nematerijalne kulturne baštine Crne Gore, Nadežda i Ana Radović.

Izložbu je otvorila izaslanica visoke pokroviteljice – predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir, koja je pritom rekla da sam festival svojom temom ove godine povezuje dva velika hrvatska blaga, prirodne ljepote i kulturnu baštinu.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić istaknuo je važnost obnove čipkarskog umijeća te dva desetljeća festivala koji je postao tradicijom.

“Iza ove tradicije stoje ljudi što su prepoznali i prijatelji iz drugih zemalja, ali je prepoznato i u našoj zemlji, od visoke pokroviteljice predsjednice Republike do ministarstava kulture, turizma, poljoprivrede i gospodarstva. To je sinergija koju želimo ukomponirati u razvoj našeg kraja. I tema festivala govori o sljubljivanju prirodne i kulturne baštine”, rekao je gradonačelnik Škvarić.

Čipkarske kreacije iz hrvatskih čipkarskih centara te Belgije, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, prvi put Crne Gore i Njemačke posjetioci će moći razgledati do nedjelje.

Zajedno s hvarskom i paškom čipkom, lepoglavska čipka upisana je 2009. godine na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Najčitanije