11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Dobrota“ otplovila u Tursku

Brod Dobrota - Foto drago Krivokapić

Čuvena bokeljska brodarska kompanija „Dabinović“ koja ima sjedište u Monaku, prodala je jedan od svojih brodova. Bulkcarrier „Dobrota“, najstariji brod u floti „Dabinovića“, izgrađen 1996 godine u Kini, prodat je za 3,8 miliona dolara jednoj kompaniji iz Turske.

„Dobrota“ je brod za prevoz rasutog tereta od 29.292 DWT, dugačak je 187 i širok 25 metara. Pod imenom „Unitrader“ izgrađen je 1996 u brodogradilištu Tianjin u Kini. U floti kompanije „Dabinović“ zaplovio je aprila 1998 godine kada je dobio ime malog bokeljskog mjesta kraj Kotora, odakle porijeklo vodi porodica pokojnog Boža A. Dabinovića, što je 1956 u Monaku osnovao pomorsku kompaniju „Dabinović“.

Novi turski vlasnik ovog broda je kompanija „Brota Shipping“ iz Istanbula koja je brodu odmah promijenila i ime u „Brota“, a zastavu Svetog Vinsenta i Grenadina pod kojom je brod plovio dok je bio u floti „Dabinovića“, zamijenila je barjakom Kukovih Ostrva, male ostrvske državice u južnom Paficiku. Brod se trenutno nalazi na sidrištu ispred turskog grada Tuzle, u člijem će brodogradilištu biti obavljen njegov remont.

Nakon prodaje „Dobrote“, u floti „Dabinovića“ ostaju četiri tzv. handy size bulk carriera koji svi nose imena po mjestima iz zavičaja osnivača te kompanije – brodovi „Kumbor“ izgrađen 1997, „Boka“ iz 2000, „Ljuta“ iz 2001 i potpuno novi brod „Kotor“ koji je „Dabinoviću“ krajem prošle godine, predat iz južnokorejskog brodogradilišta „Korea Yanase Tongyeong Shipbuilding” iz Busana.

Iako plove pod stranom zastavom, a kompanija koja im je vlasnik registrovana je u Monaku, „Dabinovićevi“ brodovi praktično su uvijek bili domaći – bokeljski jer na njima radi posada koju preko 90 odsto čine pomorci iz Boke, a njihovi se brodovi i remontuju najčešće u Jadranskom brodogradilištu Bijela.

Izvor:S. L.

Najčitanije