15 C
Kotor

Slušaj online radio

Dobili najmoderniji softver za izradu pomorskih karata

Uručivanje donacije

Novoimenovani nerezidentni ambassador Južne Koreje u Crnoj Gori Yoo Dae Jong uručio je direktoru Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Giore (ZHMS) Luki Mitroviću donaciju vrijednu 20 hiljada eura.

Riječ je o dva modula softvera CARIS: za izradu elektronskih navigacijskih karata (ENC) – S-57 composer i za izradu pomorskih papirnih karata-Paper chart composer sa jednogodišnjim održavanjem.

Ovi najmoderniji specijalistički softveri veoma su značajni za rad i aktivnosti Sektora za hidrografiju ZHMS na izradi elektronskih navigacionih karata koje su danas glavno sredstvo vođenja navigacije na brodu, kao i tradicionalnih, papirnih karata koje su neophodan back up za elektronske.

Na sastanu u ZHMS kojem su pored ambasadora Dea Jonga pi Mitrovića prisustvovali i otpravnik poslova u ambasadi Južne Koreje Park Kichang i hidrograf u ZHMS i Mornarici Vosjke Crne Gore, kapetan korvete Branislav Gloginja, razgovarano je  o unapređenju saradnje dvije zemlje na polju hidrografije.

Sa sastanka u ZHMS

“Ovo je treći put da se predstavnici Južne Koreje sastaju sa predstavnicima Zavoda i Sektora za hidrografiju i okeanografiju, a rezultat toga je donacija dva modula softvera CARIS vrijednosti 20.000 eura.  Osim donacije, ugovorena je posjeta delegacije ZHMS Južnoj Koreji, gdje će biti potpisan Ugovor o saradnji između Hidrografskog instituta Južne Koreje i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore. Takođe će tokom posjete biti razgovori i na temu uspostavljanja saradnje na polju meteorologije, hidrologije, klimatologije i seizmologije”- saopšteno je danas iz ZHMS.

Ambasador Dae Jong je obavjestio Mitrovića, da Južna Koreja vrši školovanje za hidrografa B kategorije prema IHO-ICA-FIG standardima, te da je za sledeću godinu obezbjeđeno jedno mjesto za kandidata  iz Crne Gore. Školovanje se vrši na principu jednomjesečnog usavršavanja tokom tri godine, nakon čega se dobija adekvatan sertifikat.

Izvor:S. L.

Najčitanije