10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Dobar kvalitet morske vode na javnim kupalištima

More - foto Z.Nikolić
More – foto Z.Nikolić

Prema rezultatima najnovijih analiza sanitarnog kvaliteta morske vode na 90 javnih kupališta duž crnogorskog primorja, obavljenih 13. i 14. avgusta, na 81 kupalište (90,0 %) kvalitet morske vode bio je K1 klase, na 3 kupališta (3,3%) K2 klase, dok je na 6 kupališta (6,7%) kvalitet morske vode prelazio propisane granice (kupalište hotela “Lido” u Ulcinju; centralni dio Velikog pijeska i centralni dio plaže Žukotrlica u Baru; kupalište hotela “Kamelija” u Tivtu; te na kupalištima hotel “Tamaris” – “Bay beach” i kupalištu “Centar Igalo” u Herceg Novom). Na ovim kupalištima Institut za biologiju mora uzeo je ponovne uzorke morske vode radi utvrđivanja da li se radi o prolaznoj pojavi ili mogućem zagađenju morske vode.

O rezultatima ponovljenih analiza Javno preduzeće će odmah obavijestiti javnost putem medija, a svi rezultati ispitivanja sanitarnog kvaliteta morske vode za svaku pojedinačnu lokaciju mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji na web stranici www.morskodobro.com.

Ova aplikacija, kroz prikazivanje podataka simbolima na mapi, omogućava  jednostavniju i bržu  prezentaciju kvaliteta morske vode na kupalištima u Crnoj Gori. Korisniku je omogućeno da odabere pojedinačno ispitvanje, opštinu i kupalište za čije podatke je zainteresovan, te da pristupi istoriji podataka za svako pojedinačno kupalište koja se sastoji od tabelarnog prikaza podataka o kvalitetu vode i pratećih informacija (fizičko hemijski parametri, informacije o meteo uslovima i sl.), kao i važećim zakonskim aktima koji se tiču praćenja sanitanog kvaliteta morske vode na javnim kupalištima.

Najčitanije