8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Do prvog oktobra opslužili skoro 829 hiljada putnika

Aerodroma Tivat -Foto skyscrapercity.com
Aerodroma Tivat -Foto skyscrapercity.com 

Za devet mjeseci ove godine preko aerodroma Tivat transferisano je ukupno 828.898 putnika, što je 2 odsto manje nego u istom periodu lani. Tivatska vazdušna luka jedina je među deset najvećih aerodroma u bivšoj SFRJ koja je na kraju trećeg kvartala ove godine, zabilježila pad prometa u odnosu na lani. Istovremeno, porastao je broj opsluženih vazduhoplova, kojih je do kraja trećeg kvartala bilo preko 5,7 hiljada.

Prvenstveni uzrok smanjenju fizičkog obima putničkog prometa tome je drastičan pad broja putnika iz Ukrajine koji dolaze na ljetovanje u Crnu Goru, zbog krize u toj državi. Taj gubitak do sada nisu mogla nadoknaditi ni sva ostala glavna tržišta sa kojima tivatski aerodrom posluje – srbijansko, rusko, bjelorusko i zapadnoevropsko, iako je na svakom od njih pojedinačno zabilježen ili blagi rast, ili kontinutet sa prošlogodišnjim rezultatima. Uprkos blagom padu broja putnika, aerodrom Tivat zadržao je osmu poziciju na listi od 10 najprometnijih na području bivše Jugoslavije, ispred Sarajeva na devetom i Podgorice na desetom mjestu.

Što se tri ljetnja mjeseca tiče, kroz terminalnu zgradu aerodroma Tivat prošlo je ukupno 545.646 putnika, što je 3,7 odsto manje nego u junu, julu i avgustu 2014. Istovremeno, prihvaćeno je i opsluženo ukupno 3.856 vazduhoplova, što je čak 30,4 odsto više nego za tri ljetnja mjeseca 2014.

Imajući u vidu da će „Montenegro Airlines“ ove godine sa aerodroma Tivat u postsezoni do 11.novembra, realizovati dosta čarter letova za Berlin, Lajpcig, Nirnberg, Hanover i Štutgart, te da nacionalna kompanija za zimu uvodi još jedan dodatni, četvrti redovni sedmični let iz Tivta za Moskvu u odnosu na prošlogodišnja tri, moguće je da će aerodrom Tivat do kraja godine u potpunosti „ispeglati“ minus u prometu putnika koji bilježi na kraju trećeg kvartala.

Izvor:S. L.

Najčitanije