11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Djeca kreativno učila da štite prirodu

Više stotina djece iz tivatskioh škola, ali i veliki broj građana okupio se danas u malom parku na Trgu Dara Petkovića u centru grada, gdje su Zeleni tim Opštine Tivat, OŠ „Drgo Milović“, OŠ „Branko Brinić“, JPU „Bambi“ i Komunalno preduzeće Tivat organizovali nagradnu izložbu dječijih likovnih radova i instalacija u prostoru, napravljenih od reciklabilnih materijala.

Karton, plastika, staklo, stare automobilske gume, dotrajala gumena obuća, žice i drvene palete su nanovo oživjeli u sasvim novim i neubičajenim „ulogama“ – kao komadi namještaja, posude za cvijeće, skultpure biljaka i životinja, ukrasi, igračke, makete planetete Zemlje i Sunčevog sistema…. Sve je to bila kreacija tivatske djece i njihovih vaspitača iz vrtića, odnosno nastavnika i profesora iz dviju osnovnih škola, a svoju „ruku pomoći“ pružili su i roditelji. Cijeli program upotpunila je i poseba mala zelena akcija sadnje ukrasnog bilja i povrća koja je takođe jule priređena zahvaljujući donaciji sadnica Komunlanog poreduzeća i uzgajivača Radovana Rađena.

Poseban žiri koji su činili Zoran Kruta, Dragan Laković i Tanja Nikolić imao je veoma težak zadatak da u nizu maštovitih i veoma uspjelih kreacija, izabere najbolje radove čiji su autori – odjeljenja tivatskih škola i  vaspitne grupe iz vrtića, dobili i prigodne nagrade.

Zadovoljstvo nije krila ni sekretarka za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat Tatjana Jelić koja je zajedno sa djecom juče sadila biljke u starim automobilskim gumama koje su prethodno, već jednom bile iskorištene na maštovit način jer su prije nekoliko mjesecim te gume ofarbane u zeleno i adekvatno nasložene igrale ulogu “reciklažne gradske novogodišnje jelke”.

“Djeca su zaista pokazala sjajnu energiju i maštovitost koristeći reciklabilne materije i kretivno štiteći prirodu. Sadeći biljke, imali su i zanimljiv čas u prirodii  bili u prilici da dosta toga nauče, pa mislim možemo biti veoma zadovoljni uspjehom ove manifestacije koja polako postaje tradicija”- istakla je Jelić. Akcija je inače, priređena u sklopu niza dešavanja kojima je u Tivtu obilježen april – Mjesec planete Zemlje.

Izvor:S. L.

Najčitanije