16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Djeca Kotora i Splita govore univerzalnim jezikom – „Pjesma moja, boja tvoja“

„Pjesma moja, boja tvoja“ naziv je zbirke pjesama slikarice i spisteljice Žane Bajić iz Splita, koja je promovisana sinoć u crkvi Svetog Duha u Kotoru, kao rezultat međunarodnog projekta “Govorimo univerzalnim jezikom”.

Pjesmaricu je na temu pjesama autorice Žane Bajić oslikalo 36 mališana, osamnaest iz grupacije dječjih vrtića „Cvit Mediterana“ iz Splita, te isto toliko iz vrtića „Radost“ iz Kotora, koji su sinoć bili domaćini i učesnici programa .

„Ovaj projekat smo realizovali spontano, mališani Kotora i Splita pokazali su svoje likovne sposobnosti i kroz svoje crteže, odslikali su svoj doživljaj ovih pjesama“ – kazala je Vjera Rašković Perojević, direktorica vrtića „Mladost“ iz Kotora.

„Pjesma moja, boja tvoja“ gradi most između, djece i ljudi dvije države u bliskom susjedstvu i podsjeća na iskonske vrijednosti i činjenicu da su djeca velika inspiracija, kao i neiscrpni kreativni potencijal – kazala je Mirjana Bakotić direktorica vrtića „Cvit Mediterana“ iz Splita.

Autor Žana Bajić
Autor Žana Bajić

U svom emotivnom govoru autorica Žana Bajić podsjetila je kako je njen rodni grad Kotor koji je napustila još kao beba, a danas se vratila da sa ovom djecom bude dijete koje nije bila u ovom gradu.

„Ova knjiga je posebna to je knjiga ljubavi i prijateljstava, ova knjiga nije samo za malu djecu ona je i za nas odrasle. Vjerujem da ćemo sa ovim projektom krenuti dalje na europske dječije vrtiće da nećemo stati u Kotoru, jer kada se veliki i mali slože sve se može.

Posebno se zahvaljujem don Srećku Majiću iz Perasta koji je dao izuzetan doprinos da pjesmarica ugleda svjetlost dana“ – kazala je autorica Žana Bajić.

Pjesmarica je predstavljena početkom ljeta u Splitu. Izdavač pjesmarice je „Gospa od Škrpjela“ iz Perasta.

 

 

 

 

 

Najčitanije