9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Direktorica CZK Tivat odlazi pod političkim pritiskom

Sa sjednice SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat

Nakon šest sati rada, odbornici u SO Tivat kompletirali su obiman dnevni red od čak 28 tačaka.Glasovima vladajuće DPS-SDP koalicije usvojene su sve predložene odluke, među kojima i budžet za narednu godinu u iznosu od 14,8 miliona eura.

„Hvala opoziciji što cijelo vrijeme sjedi ovdje u sali i drži nam kvorum, a mi samo glasamo.“- poručio je opozicionarima predsjednik SO Krsto Bošković (SDP) aludirajući na činjenicu da je DPS i SDP  odsustvovao njihov odlučujući, 17-ti odbornik. Bošković je u više navrata dobacivao i komentarisao izlaganja odbornika sa mjesta predsjedavajućeg, polemišući sa za raspravu vrlo raspoloženim nezavisnim odbornikom Miomirom Abovićem, Vladom Arsićem (PzP) i Nevenom Staničićem (LIGA).

„Ovo je odgovorna vlast koja brine o legalitetu!“- odgovorio je Bošković na njihove brojne primjedbe, izazivajući opšti smijeh u sali, kako na opozicionoj, tako i na vladajućoj strani.

Direktorica Centra za kulturu Milena Radojević nije od SO kao osnivača te JU, dobila odgovor na dva puta ponovljeno pitanje kome će ona danas, zbog odlaska u penziju, predati dužnost direktora, jer Savjet te JU nije imenovao v.d. direktora, niti je još raspisan konkurs za izbor novog rukovodioca te JU.

„Sutra stičem osnove za odlazak u penziju i povlačim se sa mjesta direktora CZK iako mi mandat po važećem ugovoru ističe tek za dvije godine. U septembru ove godine sam od opštinskih čelnika zamoljena da se povučem sa funkcije jer je ona predmet koalicionog dogovora DPS i SDP o podjeli vlasti.“- kazala je Radojević koje je kao nestranačka ličnost i afirmisanini kulturni stvaralac, CZK Tivat dovela do aktuelnog, vrlo visokog renomea. Nju će zamijeniti čak dva nova partjska kadra DPS i SDP kao poslovni i umjetnički direktor CZK jer je Savjet te JU izmijenio Statut i uveo dva direktorska mjesta, istovremeno znatno snižavajući traženi nivo stručnih kvalifikacija kandidata za te dužnosti. Paradoksalno, Radojević koju te partije tjeraju u penziju, juče je doživjela satisfakciju da DPS i SDP izglasaju i program rada CZK za 2015 koji je upravo ona napravila i predložila.[quote_box_right]„Sutra stičem osnove za odlazak u penziju i povlačim se sa mjesta direktora CZK iako mi mandat po važećem ugovoru ističe tek za dvije godine. U septembru ove godine sam od opštinskih čelnika zamoljena da se povučem sa funkcije jer je ona predmet koalicionog dogovora DPS i SDP o podjeli vlasti.“- kazala je Radojević[/quote_box_right]

Opozicija je ponovila optužbe da je gradska vlast neodgovorno ili nezakonito oprostila komunalije Porto Montenegru za hotel „Regent“ , protestujući zbog visokog iznosa koji će se dogodine iz gradske kase potrošiti na plaćanje starih dugova i uzgubljenijh sudskih sporova, kao i činjenice da je gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) priznao da lokalna uprava ima oko milion eura „teško naplativih“ potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti.

Sa sjednice SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat

„Priča oko navodno nezakonitog opraštanja komunalija za „Regent“ je politčka haranga i hajka opozicije, dijela NVO i medija bez ikakvog osnova. Nisam nikada rekao da komunalije nisu dobro obračunate 2012 jer se to tada po projektu nije moglo dobro vidjeti. Nije se imalo saznanja kakav će hotel na kraju biti.“- kazao je Novosel objašnjavajući kako je Porto Montenegro dobio umanjenje komunalija za čak 80 odsto jer je prijavio gradnju luksuznog hotela ranga pet zvjezdica, a na kraju napravio kondo-hotel gdje je 60 odsto apartmana prodao kao stanove na tržištu. Gradonačelnik je kazao da su komunalije za „Regent“ „obračunate na osnovu idejnog riješenja i tada raspoloživih podataka“, kao i da je Porto Montenegro izrazio spremnost da plati puni iznos komunalija za u međuvremenu prodate apratmane, što će im se fakturisati po novoj cijeni od 210 eura po kvadratu.

Najčitanije