10 C
Kotor

Slušaj online radio

Dinamičan avgustovski kalendar događaja u Porto Montenegru

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Spektakularna izložba Davida Hamiltona, ali i izložba tivatskih slikara u Zbirci pomorskog nasljeđa, uz galerije „Pizana“ i „Mead Carney“ u naselju, novi konceptualni noćni klub „Platinum“, bazen „Lido“, regate, gastro i lifestyle događaji, samo su neki od razloga zbog čega je boravak u Porto Montenegru tokom avgusta mjeseca, posebno atraktivan i zanimljiv.

Izložba „Retrospektiva“ čuvenog britanskog fotografa Davida Hamiltona postavljena je u Zbirci pomorskog nasljeđa do 18. avgusta, i prikazuje autorove najpoznatije fotografije, sa pejzažnim, cvijetnim i plesačkim motivima koje su prije Tivta bile izložene u prestižnom hotelu “Scribe” u srcu Pariza.

Izložba tivatskih slikara projekat je NVO „Matica Boke“, čiji je cilj prezentacija lokalne likovne tradicije inostranoj nautičkoj klijenteli, rezidentima naselja Porto Montenegro i njihovim gostima. Izložba će biti svečano otvorena 21. avgusta u Zbirci pomorskog nasljeđa sa početkom u 21 sat, a na njoj će biti predstavljeno stvaralaštvo 14 tivatskih akademskih slikara – Anta Peana, Miljenka Sindika, Ivana Kneževića, Ljubomira Popadića, Momčila Macanovića, Ivice Aranđusa, Borisa Dragojevića, Zorana Krute, Hane Mirkov, Borisa Papovića, Milice Rajčević, Andree Ivande, Vlada Jovićevića i Tanje Matković. Luksuzna monografija, pregledno i zaokruženo, podržava koncept izložbe, a sadrži biografije i reprodukcije djela tivatskih akademskih slikara čija su djela obilježila i obilježavaju likovnu scenu Crne Gore, zemalja regiona ali i Evrope.

Izložba slikara Vučića Ćetkovića pod nazivom Linija i prostor, postavljena je u izložbenom prostoru Upravne zgrade Porto Montenegra i trajaće do 15. avgusta. Nakon izlaganja na međunarodnom umjetničkom salonu Carrousel du Louvre u Parizu, Vučić se tivatskoj publici predstavlja sa novim ciklusom radova sa motivom linija koje su polazište njegovog rada. Nakon njega, u cilju prezentovanja lokalne umjetnosti internacionalnoj klijenteli, u istom prostoru će izlagati budvanska slikarka Jelena Papović.

U nizu kulturnih dešavanja koji se priređuju u Porto Montenegru, ljubitelji knjige će u petak 7. avgusta uživati u prezentaciji popularne literature dr Lazara Trifunovića, pod nazivom „Ja ili ja, ko sam ja“, ispred rezidencije „Ksenija“, sa početkom u 21 sat. Promocija knjige Tomislava Draškovića pod nazivom “Podmorničari u ratu i miru”, biće organizovana u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat, u sklopu mediteranskog festivala “Purgatorije”. Promocija te knjige je zakazana za utorak, 11. avgust, na platou preko puta podmornice “Heroj,” sa početkom u 21sat. Na istom platou, 24. Avgusta u isto vrijeme, nastupiće i “Ars Presentia” sa koncertom duvačkih instrumenata.

Svi ljubitelji jedrenja uživaće i ovog mjeseca na sesijama na BLU26 jedrilicama, twilight jedrenju ili veslanju, ali i časovima jedrenja za najmlađe. Velika Porto Montenegro regata, otvorena za sve klase, biće organizovana u subotu 8. avgusta.

Druga edicija Pijace domaćih crnogorskih proizvoda ovog ljeta biće organizovana od 14. do 16. avgusta, na različitim gastro lokacijama tivatske marine. Restorani u luksuznom nautičkom naselju će nuditi posebne gastronomske delicije domaće i internacionalne kuhinje, a tokom dvodnevne manifestacije proizvođači iz Crne Gore će prezentovati i „upotpuniti gastro-mapu“ crnogorskih krajeva: od mliječnih i suhomesnatih proizvoda sa sjevera, preko ulcinjske masline, cetinjskog meda, do slatko-slanih delicija bokeških domaćica.

Izvor:S. L.

Najčitanije