8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Za digitalne sadržaje na Kanli kuli 213.000 eura iz evropskih fondova

Kanli kula

Projekat u kojem je partner Opština Herceg Novi „Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima – Fortress ReInvented“ predstavljen je u Podgorici, na svečanoj konferenciji povodom početka sprovođenja projekata izabranih za finansiranje u okviru prvog poziva INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014-2020.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i Direkcijom za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

„Fotress ReInvented“ prezentovali su predstavnici Muzeja grada Šibenika, kao projekt-lideri, a prisustvovali su predstavnici svih partnerskih gradova, među kojima i Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg-Novi.

Kako se moglo čuti, zahvaljujući udruženim snagama partnera iz evropskih fondova dobijena su sredstva za projekat uvođenja digitalnih sadržaja na utvrđenja. U Herceg-Novom, novu ponudu imaćemo na Kanli Kuli.

U planu je kreiranje posebnih “pametnih naočara” pomoću kojih će posjetioci tokom ture moći da dožive kako je tvrđava nekada izgledala i za koje namjene je bila korišćena.

Sadržaj „Fortress reality window“ podrazumjeva touch-screen na svakoj tvrđavi, preko kojeg će posjetioci moći u realnom vremenu da prate šta se dešava na drugim uvrđenjima u gradovima-partnerima (live streaming): tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku, Klis u istoimenom gradu i tvrđavi Vranduk u Zenici.

Osim toga, u planu je postavljanje info-punkta u Starom gradu i kreiranje audio-vodiča.

Cilj je unaprijediti postojeću turističku ponudu i podstaći nove verzije međunarodnu saradnju.

Projekat “Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima” podržan je u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Sa prezentacije

Projekt-lider je Muzej Grada Šibenika, a partneri su, pored Herceg Novog, Muzej Grada Zjenice i Opština Kliskulturnog turizma, a sve to poštujući neprocjenjivu vrijednost našeg kulturno-istorijskog nasljeđa, objasnili su iz opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju.

Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi 1.390.728 eura, od čega je za opštinu Herceg Novi opredijeljeno 213.373 eura. Planirano trajanje projekta je 21 mjesec.

Osim ovog, na konferenciji je predstavljen i projekat „Adriatic canyoning“, u kojem je partner Agencija za izgradnju i razvoj Herecg Novog. Zahvaljujući ovom projektu, Herceg Novi će dobiti avanturistički park na Vrbanju, u podnožju Orjena.

Projektom „Adriatic Canyoning“ želi se podstaknuti razvoj turizma u jadranskom zaleđu, te su u tu svrhu odabrane specifične lokacije, mjesta značajne kulturne, istorijske i prirodne baštine, koja trenutno nisu dio postojeće turističke ponude, a poslužiće kao model za razvoj aktivnog turizma u jadranskom zaleđu – Peć mlini i Borak u BiH, Zrmanja i Čikola u Hrvatskoj i Vrbanj u Crnoj Gori.

Cilj je integrisati ove lokacije u postojeći turistički proizvod sa novim i atraktivnim sadržajem, namijenjenim gostima koji žele aktivniji i adrenalinski odmor.

Vodeći partner je Grad Široki Brijeg, a ostali su, pored novske Agencije: Općina Grude, Grad Drniš, Grad Obrovac i “Zadra nova” – Razvojna agencija Zadarske županije. Ukupna vrijednost projekta je 1.880.297.68 eura, dok je u okviru toga za Herceg Novi opredijeljeno 305.000 eura. Planirano trajanje projekta je 30 mjeseci.

Najčitanije