13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

DHMZ objavio prvu radarsku snimku iz Dalmacije

meteoroloska-snimka-radar-crometeo

U četvrtak je na stranicama DHMZ-a objavljena prva radarska snimka iz Dalmacije, i to s područja Dubrovnika. Ovo predstavlja značajan povijesni korak za našu regiju, obzirom da smo do sada bili jedina regija u EU koja još uvijek nije pokrivena meteorološkim radarima.

Snimka je nastala na Žarkovici na kojoj je prije otprilike mjesec dana postavljen meteorološki radar dometa 30 kilometara u sklopu projekta ADRIARadNet.

Projekt  ima u cilju postaviti ukupno četiri meteorološka radara na području središnjeg i južnog Jadrana. Lokaliteti uz Hrvatsku obuhvaćaju Italiju i Albaniju.

„Istina je, radar na Žarkovici je postavljen fizički prije oko mjesec dana. Uz radar postavljena je i automatska meteorološka postaja. U četvrtak smo samo testno objavili u javnosti prvu radarsku snimku sa Žarkovice, no trebat će nam još neko vrijeme da podaci budu kontinuirano online. Oni bi se trebali naći zajedno s ostalim radarskim snimaka na službenoj stranici DHMZ.

U okviru ovoga projekta očekuje se dođe do raspakiranja paketa podataka i da njihovi formati prilagode tehnici s kojom raspolažemo u DHMZ-u. Vjerujem da za to neće biti potrebno više od nekoliko mjeseci.

Radar na Žarkovici je X-Band radar, realnog dometa 30 kilometara – izjavio je savjetnik ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda, dr. sc. Bojan Lipovščak.

Projekt se financira iz sredstava EU, odnosno iz pretpristupnog fonda IPA ADRIATIC, a vrijedi 2,81 milijun eura. Dubrovačko-neretvanska županija čini jednog od osam projektnih partner koji uključuju još četiri iz Italije, te tri iz Albanije.

 

 

Najčitanije