7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Deseto izdanje Hercegnovskog strip festivala od 2. do 7.septembra

Simpson
Simpson

Festival posvećen devetoj umjetnosti u Crnoj Gori, Hercegnovski Strip Festival (HSF), slavi deseto izdanje. Organizatori najavljuju spektakl od 2. do 7. septembra.

 „Spektakl za sve ljubitelje stripa, ali i za one koji strip nijesu posmatrali baš onako ozbiljno koliko ta vrsta umjetnosti zaslužuje. A zaslužuje strip itekako da se na njega gleda veoma ozbiljno. Pokazuju to, između ostalog, posljednjih par decenija i filmska i televizijska produkcija, koje su potrošile (ali i zaradile) ogromne budžete adaptirajući stripove ili angažujući strip-autore za spektakle koje produciraju i snimaju. Tako je jedan od najspektakularnijih projekata, planetarno najpopularnija TV serija Igra prijestola (Game of thrones) upravo među strip umjetnicima tražila i našla čovjeka koji će da osmisli vizuelni identitet scenarija adaptiranog po knjizi Pjesma leda i vatre američkog pisca Džordža Martina“, saopštili su organizatori.

Riječ je legendarnom „storyboarderu“ iz Belfasta, Vilu Simpsonu koji je prva zvijezda ovogodišnjeg, desetog, izdanja Hercegnovskog Strip Festivala.

Vil je rad na stripu počeo u „British comicsu“, crtajući za „Warrior“ i „2000 AD“, da bi 1988. godine počeo da radi sa Alanom Grantom, a potom i sa Džonom Vagnerom, na projektu „Sudija Dred“ (Judge Dredd ) kojeg je crtao do 2010. godine.

Paralelno s tim je devedesetih godina prošlog vijeka radio i za Marvela i to crtajući „The Punisher 2099“, a od aprila do jula 1995. godine bio je autor mini serijala od četiri sveske „Indiana Jones and The Spear of Destiny“ u izdanju „Dark Horse Comicsa“.

U Vilovom bogatom stvaralačkom radu, u posljednjoj deceniji dvadesetog vijeka, važno je istaći angažman u „DC Comics“ za koje je nacrtao dvadesetak svesaka „Hellblazera“, ali i četiri godine (1991-93 i februar –april 1997. godine) rada na „Batman: Legends of the Dark Knight“ sa Gartom Enisom. Vil je već ove godine u februaru bio gost HSF na prvom Zimskom strip vikendu „Winter is coming“, kada je svih pet dana boravka u Herceg Novom ponavljao „I love this country“.

Upravo pomenuti prvi Zimski strip vikend je dio obilježavanja desetogodišnjice postojanja HSF-a, kao i prvi nagradni konkurs za kratki strip „COMIC ATELIER“.

Konkurs je pod pokroviteljstvom dugogodišnjih saradnika i prijatelja HSF-a, kafane-picerije „Atelier“ iz Herceg Novog, a tema je kafana ili boemski život. Na taj način HSF postaje prvi strip festival u regionu koji ima nagradni konkurs sa sve tri novčane nagrade. Konkurs je otvoren do samog početka festivala, a nagrade su 250 eura za prvoplasirani rad, 150 eura za drugoplasirani i 75 eura za trećeplasirani rad.

O nagradama će odlučivati petočlani žiri u sastavu: Umjetnik i direktor HSF-a, Nikola Ćurčin; muzičar, Rambo Amadeus; muzičar, Noyz WhooSee; novinar, Brano Mandić; umjetnik Ilija Nikčević.

Osim Vila Simpsona, gosti Desetog HSF-a su: Majk Kolins (Mike Collins(, Igor Kordej, Milorad Vicanović Maza, Giljermo Ortego (Guillermo Ortego), Volter Trono, Jana Adamović, Pavle Zelić, Yacine Elghorri, Dragana Kuprešanin, Ilija Nikčević.

Najčitanije