20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Demokrate Tivta – lokalna uprava da razmisli o posljedicama naplate komunalne naknade

Demokrate Tivat
Demokrate Tivat

U vrijeme prazničnih dana naše opštine, predstavnici vlasti čestitali su građanima Tivta Dan opštine još jednim u nizu pripremljenih nameta na njihov kućni budžet.

Naime, usvajanje Zakona o  komunalnim djelatnostima uslovio je lokalne uprave da donesu odluku o naplati komunalne naknade građanima. I ova “naša” vlast, umjesto da kao normalna i stručna, temeljno sagleda aspekte produkata nečeg što godinama stoji po fiokama Vlade, jer kao takvo ne smije da ugleda svjetlost dana, usudila se da nam odluku predstavi kao nešto što nam je potrebno za bolji život n- kaže se u saopštenju Demokrata Tivta.

Tako ćemo ubuduće duplo plaćati komunalne usluge, i to tako što će komunalno preduzeće svakoga mjeseca slati građanima svoje račune, a Opština Tivat jednom godišnje još jedan finalni račun ponovo za sve to isto, i to neustavan  račun i upakovan zajedno sa poreskim rješenjem. Čisto da Tivćanima bude lakše, da se eto sjekiraju jednom zbog dva računa. Ukupno planiraju da nam oduzmu 250.000 eura. Kažu da to nije mnogo za jedno domaćinstvo, u prosjeku nekih 100 ”eurića”. I stvarno, za zaposlene u lokalnoj upravi to nije mnogo, ako se uzme u obzir da sekretarka za finansije prima platu od 1500 eura, da glavna administratorka sa “neizglasanim varijabilama na platu” prima 1800 eura, a predsednica Opštine koji euro više. To njima zaista nije nikakav namet na budžet, ali penzioneru i najamnom radniku koji mjesečno prime jedva 150 eura, to je ogroman problem.

Zabrinjavajuće je i to što sa ovim nemetima lokalni vlastodršci ne planiraju da prestanu. Tako ćemo po riječima savjetnika predsjednice Opštine ubrzo dobiti i “reket” za poskupljenja vode i kanalizacije čak nekoliko puta. Dolazimo do situacije da obični građanin neće biti u mogućnosti da izmiri obaveze koje se pred njega postavljaju.

Demokrate Tivta pozivaju lokalnu upravu da dobro razmisli o posljedicama koje nanosi građanima sa  ovakvim nametima i da, prije svega, ispita zakonitost i ustavnost ove odluke koju planira da sprovede. Dame i gospodo iz vlasti, ozbiljno vas upozoravamo da realno sagledate okolnosti u kojima se cijelo društvo nalazi i da buduće poteze povlačite u skladu sa zakonom i ustavom države. Dvostuki aršini koje ćete pokušati da sprovedete od 1. januara nad građanima Tivta dovešće sve građane u velike poteškoće – kaže se u saopštenju Demokrata Tivta.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije