7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Demokrate Kotora o predlogu stavljanja van snage važeće prostorno-planske dokumentacije

Demokrate Kotora

Vlada DPS i njihovih satelita 2. februara su neopaženo od šire javnosti usvojila Informaciju o zaštiti područja pod UNESCO-om koja sadrži predlog tzv. “akcionog plana”. Tim dokumentom je, između ostalog, predloženo stavljanje van snage važeće prostorno-planske dokumentacije na cijeloj teritoriji Opštine Kotor.

Dakle, nakon što su zabranili kupovinu novogodišnjih paketića i umanjili naknade majkama “zabrinuli” su se i za Bokokotorski zaliv.

Visoko tijelo nazvano “Savjet za upravljanje prirodnim i istorijsko-kulturnim područjem Kotora”, koje je toliko “visoko” da se sastaje jednom u dekadi pa se još nije sastalo, i koje čine kadrovi imenovani od strane DPS administracije, o ovoj inicijativi se nije ni oglasilo. Pametno ćuti. Briga o zaštiti Zaliva je opravdano još i pojačana činjenicom da se, na žalost DPS-a, formira nova vlast u opštini Kotor, što će dovesti do toga da Savjet, sastavljen od novih članova, prestane da ćuti. A šta onda? Šta nas čeka? Revizija “hot dog” arhitekture na Turskom rtu, Kostanjici, Dobroti. Uništenje svega onoga što je urađeno na “kultivisanju” Bokokotorskog zaliva u prethodnih 25 godina. Ovim putem pozivamo Vladu DPS-a i njihovih satelita da se ne brinu više o zaštiti Kotora jer od Vaše “brige” osta Kotor bez UNESCO-a.

Kotor UNESCO – foto M.Marušić

Šteta koju ste napravili samo po ovom osnovu Crnoj Gori je nemjerljiva i predstavlja veleizdaju. Budite sigurni da nova vlast Opštine Kotor neće, kao prethodne, davati kriminalcima, tajkunima i prijateljicama da “kultivišu” najljepše i najznačajnije djelove Zaliva, a onda pisati akcione planove za “zaštitu” od gradnje koju ste prethodno odobrili i koju u svakom trenutku jednim potpisom možete zaustaviti.

Građanima Kotora i stvarnim investitorima projekata koji su od značaja za napredak “sunovraćenog” Kotora poručujemo da će u Opštini Kotor imati pouzdanog i transparentnog partnera na realizaciji tih projekata. Zakon jasno određuje procedure donošenja i stavljanja van snage prostorno-planske dokumentacije i u tome Opština Kotor ima odlučujuću ulogu. Nova uprava neće dozovliti da se sprovede zla namjera Vlade DPS-a da se grad konzervira i spriječi normalan život u njemu, pod izgovorom navodne brige za Zaliv izražene kroz nerazrađene i površne akcione planove. Ozbiljan, temeljan i stručan pristup ovom pitanju će biti prioritet nove kotorske uprave. Jedino što će biti spriječeno bez kompromisa je nelegalna i predimenzionirana gradnja povlašćenih struktura, miki-maus arhitektura i uništavanje istorijske i prirodne baštine. Po prvi put suštinski, a ne samo formalno, konkretnim potezima Opštine Kotor će biti sačuvano, koliko se još to može, kulturno-istorijsko nasljeđe Kotora i Bokokotorskog zaliva.

Mi ćutati nećemo kaže se u saopštenju Demokratske stranke Kotor.

 

Najčitanije