15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Demokrate Kotora – Boka nije livada da bi je trebalo kultivisati, nego prostor pod zaštitom UNESCO-a

Verige - foto Boka News
Verige – foto Boka News

Opštinski odbor Demokratske stranke Kotor oglasio se zvaničnim saopštenjem povodom jučerašnje izjave direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, Anastazija Miranović.

“Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Anastazija Miranović, juče se oglasila i još jednom stala u zaštitu gradnje na lokalitetu Turski rt. Gospođa Miranović je našla za shodno da nemušto pokuša obrazložiti sopstveno postupanje, iako se ni jednim dopisom nismo obratili njoj i Upravi kojoj je na čelu, već ministru kulture, Goranoviću i vrhovnom državnom tužiocu, Stankoviću od kojih očekujemo reagovanje u upravnom postupku ove nedjelje.

Našim aktima zahtijevali smo od navedene gospode da oglase ništavim Rješenje o davanju saglasnosti na konzervatorski projekat Uprave za zaštitu kulturnih dobara i sva rješenja proizašla iz njega, zaustavljanje gradnje na Turskom rtu i razrješenje sa funkcije gđe Miranović.

Bez namjere da polemišem sa gospođom Miranović, jednom od izvršitelja radova na devastaciji Boke, radi građanki i građana Kotora, ali i radi cjelokupne crnogorske javnosti, dužan sam odgovoriti na njen nespretan pokušaj odbrane.

Gospođi Miranović, kao Kotoranki, moralo bi biti poznato da se istorija prostora Boke Kotorske mjeri milenijumima i da Boka nije livada da bi je trebalo kultivisati, nego prostor pod zaštitom UNESCO-a u četiri različite kategorije, između ostalog, kao neponovljiv primjer harmonije gradnje i pejzaža.

Verige izgradnja vidikovca
Verige izgradnja vidikovca

Direktorica Miranović u svom pisaniju nije odgovorila na ključno pitanje, kako je na osnovu falsifikata izdala i potpisala osporeno Rješenje. Najprije je Miranović 30. decembra 2015. godine izdala konzervatorske uslove investitoru, da bi 9. marta izdala Rješenje kojim daje saglasnost na konzervatorski projekat koji je na osnovu izdatih konzervatorskih uslova izrađen u periodu novembar – decembar 2015. godine, dakle mjesec dana prije izdavanja uslova. Da li je investitor imao proviđenje pa je znao unaprijed konzervatorske uslove ili je Miranović uslove upodobila već urađenom projektu, ostavićemo Tužilaštvu da utvrdi u istražnim radnjama. Ono što niko ne može osporiti je da je investitor 9. marta predao zahtjev za izdavanje Rješenja o saglasnosti u kojem je naveo da je pod navodnim brojem istog tog dana zaključio Ugovor sa JP Morsko Dobro o korišćenju lokacije Turski rt. Direktorica Miranović je uspjela da istog tog dana, valjda da ne bi prekinula niz navodnog zaključenja ugovora i predaje zahtjeva, donese Rješenje o davanju saglasnosti na konzervatorski projekat. O tome da li direktorica Miranović ima nadljudske sposobnosti kojima je obimnu dokumentaciju uspjela da pročita isti dan kada je dobila zahtjev, razmotri i uporedi sa konzervatorskim uslovima i da na kraju izda rješenje, možemo samo da nagađamo. Ono o čemu nema nagađanja i pogađanja je da se investitor u Zahtjevu pozvao na falsifikovan broj Ugovora, što je bila obaveza direktorice da utvrdi i da odbije da izda Rješenje! Dokumentaciju koja ovo potkrepljuje smo dostavili i javnosti i nadležnim organima.

Vladimir Jokić
Vladimir Jokić

Direktorica Uprave pominje stručne izvještaje i studije investitora, a zaboravlja da pomene da je područna jedinica njene uprave iz Kotora u dva navrata dala negativno mišljenje na mogućnost gradnje na lokalitetu Verige. Izvodi iz tog izvještaja: „…predmetni prostor… predstavlja najznačajniji i do sada najočuvaniji dio Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i simbol njegove izuzetne univerzalne vrijednosti“, „Jedno od bitnih svojstava predmetne lokacije (Turski rt) predstavlja njena neizgrađenost tokom prošlosti za koju postoje brojne potvrde u istorijskim izvorima. Naime, nakon zauzimanja sjeverne strane Bokokotorskog zaliva od strane Turaka, postojale su brojne inicijative turskih vlasti da na Verigama izgrade utvrđenja ali su sve one spriječene. Najznačajnija inicijativa desila se 1501. godine koja je spriječena energičnim zauzimanjem kotorskog providura uz pomoć mletačkih galija“, „Ukoliko bi na predmetnom prostoru bio izgrađen objekat time bi se negirala istorijska i pejzažna svojstva predmetne lokacije, odnosno negirala bi se neizgrađenost kao njeno bitno istorijsko i pejzažno svojstvo..“. Ovakav stav je eksplicitan i u nacrtu Menadžment plana za prostor Kotora, koji iz nejasnih razloga nikada nije zvanično usvojen na sjednici Vlade.

Gospođi Miranović preporučujem da još jednom pogleda dokumentaciju, utvrdi počinjen zakonski prekršaj i sama oglasi Rješenje ništavim, nakon čega će kao moralni čin dati ostavku na mjesto direktorice i reći da li je, i ko je na nju vršio pritisak da izda ovo Rješenje.

Kako sam svjestan da je ovaj scenario malo vjerovatan, ispred Demokratske Crne Gore još jednom pozivam ministra Goranovića i vrhovnog državnog tužioca, Stankovića da na osnovu dostavljene dokumentacije, bez odlaganja, već ove nedjelje, zaustave izdaju nacionalnih interesa Crne Gore i zaustave gradnju na Turskom rtu, kako i sami ne bi postali saučesnici u izdaji. Demokrate neće dozvoliti dalju „kultivaciju“ i „valorizaciju“ Boke. Došlo je vrijeme da vam neko kaže – Dosta – kaže se u saopštenju koje potpisuje Vladimir Jokić, predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Kotor

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije