20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Delegaciji EU predstavljena Dekleracija o zaštiti privatne svojine

Kakrc - Foto Boka News
Kakrc – Foto Boka News

Delegacija predstavnika građanskog sektora, vlasnika nepokretnosti, nacionalnih manjina i državljana EU koji su vlasnici nekretnina u Crnoj Gori, predstavila je u Podgorici u srijedu ambasadoru Evropske unije u Crnoj Gori, Mitji Drobniču i šefu političkog sektora u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Albertu Kamarati, Deklaraciju o zaštiti privatne svojine.

Predstavnici građana su istakli potpuno jedinstvo građana, značaj i potrebu donošenja Deklaracije o zaštiti privatne svojine i ukazali na opšte akte i lošu praksu domaćih institucija kojima se sistemski i suštinski ugrožava pravo privatne svojine u državi, koja je obuhvaćena i osuđena ovom Deklaracijom. Naglašena je zabrinutost zbog moguće radikalizacije događaja i sve šireg nezadovoljstva građana zbog ovakvog ponašanja države i kršenja osnovnih pravno-ekonomskih demokratskih i evropskih principa, kao i neuvažavanje principa zaštite životne sredine i transparentnosti procedura u ovakvim postupcima. Preko dva sata razgovora bilo je dovoljno da se Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori predoče glavni obrisi ovog problema i ključni opšti akti i prakse kojima se upečatljivo i otvoreno krše prava vlasnika u Crnoj Gori od kojih su mnogi građani same EU.

Posebno je prenijeta zabrinutost zbog toga što je ta loša praksa intenzivirana u poslednje vrijeme u zadnjih nekoliko godina kada bi odgovornost naše države prema Evropskoj uniji trebala da bude zrelija i pojačana, a proces “tranzicije” završen. Umjesto toga, država se ponaša kao da se priprema za ulazak u vrstu potpuno suprotne organizacije, bliže “internacionali”, a ne Evropskoj Uniji, posebno kada su u pitanju pružanje i obezbjeđenje pravičnog suđenja, svojinsko-pravnih, ekonomskih i fiskalnih garancija, zaštita životne sredine i transparentnosti procedura.

Na kraju, izražena je najiskrenija zahvalnost građana Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori na otvorenim vratima, ozbiljnom nivou monitoringa, rada i pozitivnog uticaja u Crnoj Gori i prenesena ubjeđenost u dobru budućnost i razvoj ovakvih susreta.

Građansku delegaciju su predstavili Božidar Čarmak, Ambra Declich i Dragan Šepelj, predstavnici Našeg Ognjišta – Džemal Perović, predstavnik Mogul Ulcinj – Pavle Jurlina, predstavnik Tivatske inicijative i Ivan Starčević predstavnik Matice Boke.

Najčitanije