14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Decenija od smrti don Branka Sbutege – “Istina traži svjedoke”

Don Branko Sbutega
don Branko Sbutega (8.4.1952. – 27.4.2006.)

Povodom desetogodišnjice od smrti don Branka Sbutege (8.4.1952. – 27.4.2006.), Ekumenski centar sa Prčanja, koji nosi don Brankovo ime, organizuje u utorak, 26. aprila, simpozij prema don Brankovom geslu “Istina traži svjedoke”.

Obilježavanje desetogodišnjice počeće svetom misom zadušnicom u don Brankovom rodnom mjestu Prčanj u Kotoru u 10 sati, koju će voditi biskup mostarski, monsinjor Ratko Perić. U 12 sati počeće Simpozijum u crkvi Svetog Pavla u Kotoru na kojem će govoriti naučnici, saradnici i prijatelji don Branka Sbutege iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Tim povodom biće predstavljena postavka umjetničkih slika crnogorskog slikara Mihaila Muja Jovićevića na temu “Ciklus Bogorodica”. Manifestacija završava Muzikom sjećanja u izvedbi crnogorskog pijaniste i direktora Kotor Arta, Ratimira Martinovića, u ckrvi Svetog Duha u Starom Gradu u 20 sati.

Don Branko Sbutega je bio župnik crkve Svetog Eustahija u Dobroti. Rođen je 8. aprila 1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za sveštenika je zaređen 15. jula 1979. godine na ostrvu Gospa od Škrpjela.

Nakon zemljotresa 1979., radio je na obnovi sakralnog i kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u Padovi, Italija. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je sa humanitarnim radom u Caritasu Kotorske Biskupije.

Kao erudita, poliglota i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizovao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative, među kojima su: Grupa književnika 99, osnovao je muzički festival Kotor Art i dao da se napravi najveći mozaik na Balkanu, u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti.

U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, promociji suživota tokom godina jugoslovenske krize i tolerancije, uključujući odnos prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske nezavisnosti. Koautor je knjige “Stara književnost Boke”, a knjiga “Kurosavin nemir svijeta” objavljena je neposredno pred njegovu smrt 27. aprila 2006. godine kao zbornik njegovih tekstova i intervjua.

Na don Brankovu inicijativu, njegovi saradnici i prijatelji osnovali su Fondaciju “Ekumenski centar Don Branko Sbutega” na Prčanju, čiji je cilj promocija vjerske tolerancije i jačanje ekumenske saradnje među hrišćanskim crkvama i interreligioznog dijaloga.

Najčitanije