10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

„Dani Sremskih Karlovaca u Tivtu“

Specijalitete vojvođanske kuhinje i karlovačka vina  u okviru turističke manifestacije „Dani Sremskih Karlovaca u Tivtu“, predstavljeni su danas na šetalištu Pine u Tivtu.

Tivćani i njihovi gosti bili su u prilici probati specijalitate, paštetu od čvaraka, slaninu, „sremski suši“, kuglof sa pečurkama, slaninom… kao i sve to zaliti vinima karlovačkih vinarija.

Današnji domaćini iz Sremskih Karlovaca, inače, pobratim grada Tivta, istakli su kako je Fruškogorski vinski rejon je jedan od najstarijih u Evropi, gdje se posebna pažnja polaže na  čuvena bijela vina od autohtonih sorti poput „župljanke“, „sile“, „neoplante“, kao i na desertna vina „bermet“, „ausbrug“ koja su proslavila Karlovce.

Dani Sremskih Karlovaca u Tivtu

„ Baš zahvaljujući vinu, Karlovci su kroz čitavu istoriju imali snažnu ekonomsku potporu koja se odrazila i na gradnju raskonšnih objekata, oput čuvene Karlovačke gimnazije, Pravoslavne Bogoslovije, najstarije u pravoslavnom svetu posle Kijevske duhovne akademije, Patrijaršijskog dvora koji je sedište vladike sremskog. Zahvaljujući vinu crkveni velikodostojnici su imali jak uticaj politički uticaj koji au koristili kao adut u pregovorima sa Bečkim dvorom, to je bilo nekada, a danas Sremski Karlovci su najznačajnija destinacija kulturnog turizma u Vojvodini i jedna od najznačajnijih u Srbiji. Vinski put je deo te kulturne ponude“ – kazala nam je Aleksandra Lainovićev iz TO Sremski Karlovac.

Posjetioci su mali priliku degustirati osim vina i rakiju, Opšte zemljoradničke zadruge „Benišek – Veselinović“.  To je zadruga dvije porodice koje su se udružile pre nekih 15 godina. Sama vinarija Benišek je starija od toga, tri generacije unazad se bave vinima, a profesionalno od 1997. godine.

Štandove su obišli predsjednica opštine Tivat, dr Snežana Matijević, predsjednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković, predsjednik tivatske Skupštine, Ivan Novosel i direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić.

Dani Sremskih Karlovaca u Tivtu

U okviru „Dana Sremskih Karlovaca u Tivtu“ opština Tivat je za goste  sinoć priredila večeru na brodu „Vodena kočija“, a danas je planirana posjeta Gornjoj Lastvi.

 

Najčitanije