“Dani evropske baštine “ u Budvi

Dani evropske baštine

JU Muzeji i galerije Budve u saradnji sa Ministarstvom kulture po prvi put organizuju manifestaciju “Dani evropske baštine” koji se održavaju od 25. do 30. septembra u Modernoj galeriji u Starom gradu u Budvi.

Program manifestacije “Dani evropske bastine” obuhvata izložbu dokumentarnih fotografija, stručna predavanja i promociju knjige o kulturnom pejzažu budvanskog priobalja, integrisanim u ovogodišnju centralnu temu manifestacije – „Kulturna i prirodna baština: pejzaž mogućnosti“.

Početak programa međunarodne manifestacije „Dani evropske baštine“ 2017. počeo je sinoć otvaranjem dokumentarne izložbe o kulturnom pejzažu budvanskog priobalja i predavanjem Slobodana Boba Mitrovića o kulturnom pejzažu budvanskog priobalja;

– u srijedu, 26. septembra od 20 sati biće održano predavanje Aleksandre Kapetanović o vrijednosti, rezilijentnosti i transformacijama kulturnog pejzaža;

– 27. septembra sa početkom u 20 sati biće održano predavanje mr Lucije Đurašković o hrišćanskim kultovima na prostoru budvanskog priobalja;

– 28. septembra od 20 sati biće održano predavanje Petra Perovića o recikliranju kulturne i prirodne baštine;

– 29. septembra od 20 sati predviđena je promocija knjige „Venecijanske fortifikacije u Boki Kotorskoj“ prof. dr Ilije Laloševića.

Budva – foto Laforest

Dani evropske baštine obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu, sa više od 70.000 događaja organizovanih širom Evrope.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.