16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani Beograda u Herceg Novom

Beograd u H.Novom sa pressa

Duh Beograda i Skadarlije ovih dana se osjeća u Herceg Novom, zahvaljujući programu „Prijatelji u gostima“ koji je dio 48. Praznika Mimoze. Manifestacija Dani Beograda u Herceg Novom plod je saradnje dva grada i korak naprijed u njihovom jačem povezivanju, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Direktor Javne ustanove kulture „Herceg Fest“ Stevan Koprivica kazao je da se radi o razmjeni koja je i kulturološka i turistička. Ova manifestacija zapravo je reafirmacija gostovanja grada Beograda u Herceg Novom i dobre prakse koja je bila dio Praznika mimoze još od njegovih početaka.

Gosti Herceg Novog imaju priliku da uživaju u tradicionalnoj srpskoj kuhinji, plesu, muzici, anegdotama iz poznate beogradske boemske četvrti i posebnom ugođaju koji nudi kafana, kao kulturološki oblik i stjecište pjesnika, pisaca, glumaca.

Beograd u H.Novom

Vesna Nađ, koordinatorka Službe za odnose s javnošću Turističke organizacije Beograda rekla je da su rado prihvatili priliku da realizuju Dane Beograda u Herceg Novom.

„Mi smo danas prijatelji u gostima. I vjerujte mi, baš tako se i osjećamo“, istakla je Nađ.

Kako je kazala, nisu imali problem da odluče o konceptu – predstavljaju se kao najpoznatija beogradska ambijentalna cjelina Skadarlija, a uz to donose sve ono što jeste ponuda Beograda i Srbije. Program je zamišljen da prikaže „poseban šmek“ Beograda, grada čiji su brend atmosfera i ljudi.

Beograd u H.Novom

Objasnila je da je ova ideja na liniji onoga što je cilj Turističke organizacije Beograda – promocija ponude srpske prijestonice i povećanje broja turista iz Crne Gore, posebno imajući u vidu da je Crna Gora do prije nekoliko godina bila na trećem mjestu po broju posjeta, dok je sada na šestom.

„Mimoza je nezamisliva bez Beograda, a nekada je Beograd bio nezamisliv bez Mimoze. Ono što fali ćemo zajedno vratiti, na obostrano zadovoljstvo. Odavno nismo bili u Herceg Novom i ovo smo zaista od srca radili “, poručila je Nađ i zahvalila se na pozivu Stevanu Koprivici, „Herceg Festu“ i Gradu.

Beograd u H.Novom

Menadžerka restorana „Tri šešira“ Milica Petković dodala je da su se maksimalno potrudili da sve organizuju kako treba i donesu na more ukus, zvuk i izgled Skadarlije. Pozvala je sve da dođu u Gradsku kafanu i okuse ono što se ne može ispričati.

U narednim danima će uslijediti i sastanci sa predstavnicima Turističke organizacije Herceg Novi na kojima će dogovoriti nekoliko tačaka koje su ključne za unapređenje saradnje.

Beograd u H.Novom

U Herceg Novom je u protekloj godini porastao broj gostiju iz Srbije i oni za naš grad predstavljaju najvažnije tržište. Prema statistikama, u 2016. godini čak 40 % turista je iz Srbije, kazala je direktorica Turističke organizacije Herceg Novi Ana Stanišić.

„Nadam se da ćemo kroz razne projekte, sastanke i inovacije unaprijediti saradnju i imati više ovakvih prilika, a u skladu sa potpisanim Protokolom o saradnji dvije turističke organizacije“, rekla je Stanišić.

Ona je najavila je učešće na Sajmu turizma u Beogradu od 23. do 26. februara, na kojem će se hercegnovska Turistička organizacija predstaviti sa kompletno novim promotivnim materijalom pod sloganom „Herceg Novi – uvijek drugačiji“. Cilj je da grad afirmišu kao atraktivnu destanaciju tokom cijele godine, ponude aranžmane po povoljnim uslovima i pred Beograđanima najave planirane manifestacije.

Beograd u H.Novom

Upravo manifestacije poput Dana Beograda pravi su način za promociju dva grada, opšta je ocjena organizatora i suorganizatora –  JUK “Herceg Fest”, Opštine Herceg Novi, Turističke organizacije Herceg Novi, Turističke organizacije Beograda, restorana “Tri šešira” i Gradske kafane.

Potvrđeno je to i ranije danas na sastanku u Kabinetu predsjednika Opštine Dragana Jankovića, kojem su prisustvovali i generalni konzul i konzul Srbije u Crnoj Gori, Slobodan Bajić i Zoran Dojčinović.

Beograd u H.Novom

Dani Beograda u Herceg Novom otvoreni su juče i nastavljaju se danas i sutra gastro večerima u Gradskoj kafani. Degustaciju čuvenih tradicionalnih srpskih specijaliteta priprema restoran “Tri šešira”, a ugođaj tokom obje noći upotpunjuju nastup Ljiljane Jakšić u ulozi Skadarlijske dame, performans glumice Nataše Popovske, nastupi Umjetničkog centra “Talija” i zvuci Skadarlijskog orkestra.

 

 

Najčitanije