7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Na današnji dan prije 25 godina Konvoj Libertas probio je blokadu Dubrovnika

Konvoj Libertas
Konvoj Libertas

Na današnji dan 31. oktobra 1991. Konvoj Libertas uplovio je u ranim jutarnjim satima u grušku luku, nakon što su gotovo pola noći na Mljetskom kanalu čekali kraj pregovora s Jugoslavenskom ratnom mornaricom. JRM je napokon popustila i brodove nakon pregleda pustila dalje prema Dubrovniku. Iz Gruža su u susret Konvoju isplovljavali gliseri Odreda naoružanih brodova te svih 29 brodova, brodica i ostalih plovila uveli u luku, gdje ih je čekalo oko hiljdu Dubrovčana.

Podsjetimo, konvoj je u oktobru 1991. godine krenuo iz Rijeke predvođen Stjepanom Mesićem, tada aktualnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ i vrhovnim zapovjednikom JNA te predsjednikom hrvatske Vlade Franjom Gregurićem.

Konvoj je predvodio Jadrolinijin brod “Slavija”, kojim je upravljao kapetan Damir Jovičević. Na putu do Dubrovnika u svakoj luci “Slaviji” se u humanitarnom pohodu pridružilo i više turističkih brodova, jedrenjaka, ribarskih koća i remorkera.Moramo istaknuti kako je poznato bodarsko mjesto Krila Jasenice tom prigodom bilo najzastupljenije u konvoju sa čak 18 brodica, uglavnom turističkih.

Konvoj Libertas i obrana Dubrovnika sigurno su najveća akcija nenasilja u Evropi u 20 stoljeću, koje zajednički sa Gandhijevim maršom soli i Maršom na Washington M.L.Kinga predstavljaju bitno nasljeđe svjetskog humanitarnog i mirotvornog iskustva, opisao je Konvoj Libertas jedan od njegovih inicijatora, nedavno preminuli dr. Slobodan Lang.

Konvojem Libertas skrenuta je pozornost svetske javnosti na nužnost zaštite Dubrovnika od daljnjeg razaranja, koje su provodile srbijanske i crnogorske snage potpomognute Jugoslavenskom narodnom armijom.

Konvoj Libertas
Konvoj Libertas

2011. godine na 10. objetnicu Konvoja u Dubrovniku se održala velika svečanost na koju su bili pozvani sudionici Konvoja, a među njima bili su vlasnici brodova iz Krila Jasenica s kojima smo tada razgovarali.

Najčitanije