10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Dana oslobođenja Herceg-Novog obilježen polaganjem vijenaca i brojnim svečanostima

Herceg Novi danas obilježava 73 godine od kada su borci narodnooslobodilačke vojske – Desete hercegovačke brigade, Druge dalmatinske i Prve bokeške brigade oslobodili  od fašističkog okupatora.

Održana je Svečana sjednica Skupštine opštine, među brojnim zvanicama  prisustvovao je i predsjednik države Filip Vujanović.

Svečanom obilježavanju Dana grada programima je dala doprinos  hercegnovska Gradska muzika, koja takođe danas slavi svoj Dan.

Gradska muzika HN i mažoretke

Defile ulicama grada u kome su učestvovale i novske mažoretke je počeo  u 10 sati sa Trga Nikole Đurkovića.

Polaganje vijenaca, 28. oktobar – Bezmetković

Povodom Dana oslobođenja – 28. oktobra, delegacija Opštine Herceg Novi predvođena predsjednikom Opštine Stevanom Katićem, predsjednikom Skupštine opštine Milošem Bigovićem i potpredsjednicima Danijelom Đurović i Milošem Konjevićem, zatim Vojske Crne Gore, predstavnika parlamentarnih stranaka i boračkih udruženja danas je položila vijence na spomen obilježja na Sat kuli, kod manastira Savina i na spomen kosturnicu palim borcima NOR-a, kod spomenika Bezmetković.

Na spomenik Bezmetkoviću predsjednik opštine Stevan Katić je kazao da su na današnji dan prije 73 godine borci Prve bokeške, Desete hercegovačke i Druge dalmatinske brigade, u borbi sa daleko jačom i nadmoćnijom neprijateljskom, okupatorskom i fašističkom vojskom, izvojevali pobjedu i oslobodili Herceg Novi.

-Borci čija su imena ispisana na ovom spomen obilježju  nisu uspjeli da joj se raduju i uživaju u njenim blagodetima. Ostali su heroji i uzor pokoljenjima kako treba čuvati i braniti svoju rodnu grudu. Zato svake godine, u znak sjećanja na njihovu hrabrost i nesebičnost  delegacija  Opštine Herceg Novi, udruženja boraca i  Vojske Crne Gore posjećuje spomen obilježje i polaže cvijeće i vijence. To je najmanje što možemo učiniti,  odati  im dužnu počast i poštovanje i podsjetiti se  istorijske istine da su ove žrtve univerzalno ljudske i da nadilaze sve razičitosti i pripadnosti, i nacionalne, i  vjerske, i jezičke, i svake druge. Ovim, istovremeno tužnim i svečanim činom,  izražavamo  zahvalnost za odanost i vjernost svom gradu, kao i nadu da se ratovi neće ponoviti. Na ovom mjestu besmrtnosti  dajemo obećanje da ćemo nastaviti da gradimo mir i bolju budućnost u njihovom i našem Herceg Novom. Djela njihove hrabrosti,  mi njihovi savremenici, a ni generacije koje dolaze, nećemo zaboraviti, kazao je Katić.

 

Najčitanije