Dan sjećanja – Pobunu mornara u Boki 1918.

Pobuna mornara - Đenovići
Pobuna mornara – Đenovići

Tradicionalno obilježavanje Dana sjećanja na poginule mornare u “Pobuni mornara u Boki 1918.“ održaće se sutra, nedjelja, 1. februara 2015. u Đenovićima u 15 sati.

U organizaciji Bokeljske mornarice, podružnica Herceg – Novi, biće položeni vijenci u more i na spomen ploči u Đenovićima.

Ohrabreni  Velikom oktobarskom revolucijom, ustajući protiv osvajačkog rata koji vode Nemačka i Austrija protiv Slovena, buneći se protiv nepodnošljivih uslova života na ratnim brodovima i surove discipline, tačno u podne 1. februara.1918. godine dizanjem crvene zastave na krstašu “Sankt Georg” započela je Pobuna mornara u Boki Kotorskoj.

Pobuna mornara 1918
Pobuna mornara 1918

Pobunom je ukupno bilo obuhvaćeno oko 6.000. ljudi. Po dolasku ratnih brodova, razarača i torpiljarki iz luke Pula, pobuna je poslije tri dana ugušena.

Ukupno 250 mornara upućeno je na redovni sudski postupak, a 43 na prijeki sud. U zatvoru je umrlo deset mornara. U  toku pobune poginulo ih je dvoje.

Četvorica mornara osuđena su  na smrt strijeljanjem: Franc Raš, mornarički vodnik iz Češke, Anton Grabar, mornar iz Poreča u Istri, Jerko Šižgoric, artiljerac iz Žirja kod Šibenika, i Mate Brničević, artiljerac iz Jasenice u Poljicama kraj Splita.

Strijeljani su u Škaljarima, Kotor, 11. februara 1918. godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.