16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor

Pomorski muzej Kotor
Pomorski muzej Kotor

U adaptiranoj palati „Grgurina“ 10.septembra 1952. godine u Kotoru svečano je otvoren Pomorski muzej Crne Gore. U ovoj nacionalnoj muzejskoj instituciji predstavljeni su istorija i tradicija pomorstva od najranijih dana do danas.

Ova prestižna ustanova za Dan muzeja omogućila je besplatnu posjetu svim učenicima.

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru nastao je postepenim razvitkom prvobitne zbirke Bratovštine “Bokeljska mornarica”, utemeljene oko 1880. godine, koja je od 1900. godine otvorena za javnost, a 1938. godine preuređena i otvorena na prvom spratu sadašnje muzejske zgrade, da bi tek nakon završetka Drugog svjetskog rata u godinama od 1949-1952. godine čitava zgrada, barokna palata plemićke porodice Grgurina iz početka XVIII vijeka, bila kompletno restaurirana i adaptirana za potrebe Pomorskog muzeja.

Katastrofalni zemljotres 15. aprila 1979. godine prekinuo j e redovnu djelatnost Muzej a, jer je zgrada pretrpjela znatna oštećenja, da bi u godinama od 1982-1984. bili obavljeni sanacioni, konzervatorski i restauratorski radovi, a Muzej je poslije petogodišnjeg perioda obnove nastavio sa radom.

Kormilo
Kormilo – foto Boka News

Najčitanije