Dan obale

ft

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom obilježiće 25. septembar – Mediteranski dan obale nizom aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti o vrijednosti obale i edukaciju djece školskog uzrasta o značaju zaštite mora i obale.

Tim povodom, organizovana je posjeta osnovnim školama “Dragiša Ivanović” u Podgorici i “Drugoj osnovnoj školi” u Budvi gdje će se održati ekološke radionice, dok će se tokom četvrtka i petka u osnovnim i srednjim školama u Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Budvi, Baru, Ulcinju, Cetinju i Podgorici distribuirati edukativni posteri “Dan obale” i drugi promotivni materijal.

DSC_1112_resizeNa edukativnim radionicama đaci će imati priliku da pogledaju kratke filmove na temu zaštite životne sredine, uticaja klimatskih promjena i vrijednosti obale. Predstavnici institucija će održati niz prezentacija o značaju mora kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa, životne sredine, uticaj klimatskih promjenama i društvenoj odgovornosti sa ciljem da aktivno uključe mlade u inicijativu zaštite životne sredine.

Nastavljajući tradiciju izrade edukativnih postera povodom Dana obale, ove godine, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, je u saradnji sa Institutom za biologiju mora iz Kotora pripremilo poster na temu „Meduze Mediterana“. Cilj ovog i prethodnih postera na teme „Biodiverzitet mora“, „Staništa na crnogorskoj obali“, „Fizičko-hemijski procesi u moru“, „Pomorstvo minulih epoha“, „Plaže i obalni procesi“ je da se djeci školskog uzrasta približe teme koje su značajne za očuvanje obale i mora.

Mediteranski dan obale

DSC_1130_resizeU okviru Mediteranskog Akcionog Plana (UNEP/MAP), 25. septembar se već tradicionalno svake godine obilježava kao Mediteranski dan obale nakon što je prvi put organizovan 2007. godine u čast datuma kada je Slovenija, kao prva mediteranska zemlja, ratifikovala Protokol o Integralnom upravljanju obalnim područjima (IUOP). Njegov glavni cilj jeste podizanje svijesti o značaju obalnog područja kao prirodnog i ekonomskog resursa, kao i u cilju upozorenja na rizike kojima je obalno područje izloženo usljed prirodnih fenomena i ljudskih aktivnosti.

Svake godine centralna proslava Mediteranskog dana obale organizuje se u drugoj državi, stoga je 2007. i 2008. godine centralna proslava organizovana na Sardiniji, u Italiji. Turska je bila domaćin centralne proslave 2009. godine, 2010. godine je to bila Slovenija, 2011. Alžir, 2012. Hrvatska, 2013. godine Italija, a ove godine tu priliku je dobio Tunis.

Centralna proslava će i ove godine okupiti veliki broj posjetilaca od visokim predstavnika tuniške vlade, međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija, stručnjaka za obalno područje, naučne zajednice, privatnog sektora do djece i adolescenata. Pored centralne proslave, svaka mediteranska zemlja posebno, obilježava Dan obale u svojoj zemlji prigodnim aktivnostima.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.