17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan nakon nevremena – Stradala riva, barke…

Veliko nevrijeme koje je sinoć vladalo na primorju, pričinilo je dosta štete na obalnoj infrastrukturi i manjim plovilima u Tivtu. Olujni jugo, koji je tokom noći skretao na zapadnjak, čak je i unutar zaliva Boke digao valove visoke i po nekoliko metara, što je, u kombinaciji sa izuzetno visokim nivoom mora zbog plime, rezultiralo da more sinoć čak poplavi i gradsku rivi u šetalište Pine u centru grada. Prelivanje mora preko Pina, sve do pragova najbližih objekata, ne pamte ni najstariji Tivćani, ali srećom, voda nije ušla u prizemlja poslovnih prostora zgrada u ovom dijelu Tivta.

O snazi nevremena govorile su gomile smeća, pijeska i nanosa koje je morska voda ostavila na nedavno uređenoj i rekonstruisanoj tivatskoj rivi, a koje su komunalci danas čistili i uklanjali. Budući da su bile pod morem, vjerovatno će uginuti većina tek zasađenih ukrasnih biljaka na zelenim površinama na gradskoj rivi.

Nakon nevremena
Nakon nevremena

Pobješnjelo more najviše problema izazvalo je u Donjoj Lastvi i na Seljanovu. U uvali Seljanovo valovi su potopili nekoliko barki vezanih za bove, i djelimično pomjerli plutajuće gatove nove male marine u izgradnji preduzeća „Win“. Stari kameni parapet i dio šetališta ispod parka hotela „Kamelija“ u Donjoj Lastvi nisu odoljeli snazi prirode, pa su ih valovi srušili, a more koje se prelivalo preko cijelog obalnog puta u Donjoj Lastvi, za sobom je ostavilo trag u obliku nanosa kamena, pijeska i smeća koji su dopirali i do dvadesetak metara dalje od obalne linije. Automobili koje su vlasnici sinoć ostavili na obalnom putu, jutro su dočekali puni vode i onesposobljeni za upotrebu.

Šetalište na Obali „Filipa Miloševića“ u Donjoj Lastvi je oštećeno na više mjesta jer su valovi sa lakoćom dizali debele kamene ploče i lomili betonsku ivicu obale, a više barki mještana jutro je dočekalo potopljeno, prevrnuto ili oštećeno.

Nakon nevremena
Nakon nevremena

Koliko je oluja bila jaka, najbolje svjedoči to što su, osim nezaštićenih barki vezanih na bovama, stradale i bivale prevrnute i potopljene čak i barke u mnogo zaštićenijim kamenim mandraćima. Ni najstariji mještani Donje Lastve ne pamte ovakvo nevrijeme, a žitelji su pritekli u pomoć jedni drugima, sekajući barke, okrećući prevrnuta i vadeći iz mora potopljena plovila.

More je izbacivalo pijesak zajedno sa školjkama.

Nakon nevremena
Nakon nevremena

Iako je većina mještana očekivala da će u ogromnim, i po 7-8 metara visokim valovima koje je olujni jugo razvio na otvorenom moru, stradati novoizgrađeni lukobrani nove marine u komleksu Luštica Bay, ta se obalna infrastruktura pokazala veoma otpornom. Voda je nanijela samo manja oštećenja na dijelu sekundarnog lukobrana koji je još u početnim fazama izgradnje. More u tom dijelu zaliva Trašte i juče je bilo zamućeno od zemlje i kamena koje su valovi odvukli sa gradilišta marine, ali je novi kompleks generalno, vez većih problema izdražo veliko nevrijeme. Radovi na gradnji marine nastavljeni su jutros iako se vjetar i more nisu potpuno smirili.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije