13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan mladosti proslavljen u Tivtu

Oko hiljadu građana iz svih krajeva bivše Jugoslavije okupilo se večeras na Trgu magnolija u Tivtu, na „centralnoj jugoslovenskoj proslavi“ 25.maja – dana mladosti i rođendana utemeljivača SFRJ – maršala Josipa Broza Tita.

Uz prepoznatljivu ikonografiju – jugoslovenske trobojke sa petokrakom, pionirske uniforme, zastave Saveza komunista i partizanske titovke, te pop i rok hitove „Od Triglava do Đevđelije“, jugonostalgija je večeras u Tivtu bila toliko intenzivna da se bukvalno mogla „sjeći nožem“. Posebnosti proslave doprinio je prisustvo možda i najveselijih njenih učesnika – sedamdestak Slovenaca iz Sežane, Ljubljane i Julijske Krajine, Furlanije i nekadašnje tršćanske Zone A i Zone B, a koji su organizovano došli u Tivat. Njihov „Partizanski pevski zbor“ koji je glasno pjevao slovenačke partizanske pjesme, naišao je na oduševljenje svih okupljenih.

„Ovom i svim ranijim proslavama dana mladosti koje smo priredili, želimo da našoj današnjoj mladoj generaciji prenesemo dio sreće i radostri naše proživljene mladosti, da im pomognemo da trasiraju svoj put na našim primjerim, primjerom svega onoga vrijednog u SFRJ, i jednog neponovljivog vremena – vremena jedinstvenog kvaliteta socijalističkog morala kada smo bili ponosni i dostojanstveni, kada smo bili dovoljni sami sebi i nismo išli ispružene ruke po svijetu, tražeći idole. Upravo je i to poruka Dana mladosti.“- kazao je Marko Perković iz tivatske NVO „Generalni kmonzulat SFRJ“ koja je glavni organizator ove manifestacije.

Nakon intoniranja himne „Hej, Sloveni“ i kolektivnog polaganja pionirske zakletve, na trg je burno pozdravljena, stigla štafeta mladosti. Ona je ove godine na put krenula iz Titovog Velesa odakle je preko Skoplja i Beograda, autoputem „Bratstvo-jedinstvo“, stigla u Zagreb,a potom na putu do Tivta, obišla Kumrovec, Ljubljanu, Bihać, Drvar, Jablanicu, Mostar i Tjentište.

Čast da bude posljednji nosilac štafete pripala je Borisu Petkoviću, omladincu iz Beograda i članu Lige antifašista Jugoistočne Evrope.

„Mi, jugoslovenska omladina, došli smo da vam kažemo da jugoslovenska ideja bazirana na Titovim principima, jož uvijek živi. Mir, sloboda, bratstvo i jedinstvo za koje smo se izborili na čelu sa najvećim sinom jugoslovenskih naroda i narodnosti – maršalom Titom, još uvijek žive. Nikada, ali baš nikada nećemo odustati od borbe za obnovu najljepše države na svijetu, naše jedine domovine Socijalističćke Federativne Republike Jugoslavije. Neka vježni živi djelo maršala Tita i neka vječno gori baklja jugoslovenstva.“- poručio je Petković uz burne aplauze okupljenih.

Hakija Abdić, predsjednik Lige antifašista Jugoistočne Evrope naglasio je da ona okuplja 42 antifašistička i projugoslovenska udruženja iz zemalja eks-YU.

Proslava Dana mladosti - Tivat 2015
Proslava Dana mladosti – Tivat 2015

„Jugoslavija kakvu je napravio najveći sin njenih naroda i narodnosti i najveći svjetski gospodin 20.vijeka Josip Broz Tito, kao ideal najuređenije i najbolje države, ne postoji nigdje danas u svijetu. Modernu Evropu danas ljudi prave na idejama našeg partizanskog pokreta koji je svijet prizano, ali ni do današnjih dana ne može da razumije kako je bilo moguće u sreći i zadovoljstvu držati na okupu šest naroda i 32 narodnosti koje su disale jednim srcem i jednom dušom i gradili Jugoslaviju.“- poručio je Abdić.

Proslava Dana mladosti - Tivat 2015
Proslava Dana mladosti – Tivat 2015

Drugarica Tatjana iz Rusije otpjevala je poznatu pjesmu „Kaćuša“ sovjetske Crvene armije, a trgom je poteklo veliko Kozaračko kolo u koje se uhvatilo više desetina rauzdraganih ljudi. Fešta je zbog ekonomske krize, umjesto sa pravim, okončana snimkom prošlogodišnjeg velikog vatrometa priređenog za Dan mladosti. Dok su na video bimu išli snimci lanjskog vatrometa, sa zvučnika su dopirali čuvenog eks-YU hita grupe „Neki to vole vruće“ – „Teška vremena, prijatelju moj, đavo ih odneo….“

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije