3 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan energetske efikasnosti – Tivat primjer koji treba slijediti

Sa konferencije

Tivat je primjer u Crnoj Gori kada je u pitanju sprovođenje mjera energestke efikansoti (EE), ocijenjeno je danas na konferencii o energetske efikasnosti koju su u tom gradu priredili Opština Tivat,  Ministarstvo ekonomije, GIZ-a, UNDP i NVO „Green Home“.

Konferenciju je otvorila tivatska gradonačelnica dr Snežana Matijević koja je inaglasila da lokalna uprava Tivta već godinama njeguje vrijednosti održivog razvoja i kroz veliki broj različitih aktivnosti,  prepoznata je kao lokalna uprava koja stremi novim ciljevima. S toga je lani u Opštini formiran i poseban Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, a realizovani su brojni projekti unapređenja i zaštite životne sredine i povećanja energetske efikasnosti u saradnji sa domaćim i inostranim partnerima. Ukazala je i na podsticajne mjere koje je Opština usvojila za investitore energetski efikasnih objekata i najavila skoru ugradnju solarnih panela na zgradi Opštine i sporskoj dvorani Župa.

“U planu je i nekoliko novih inovativnih projekata sa kojima bi pojačali našu konkurentnost u cilju još uspješnijeg iskorištavanja evropskih fondova. Iskreno vjerujem da ćemo završetkom svih započetih projekata , najdalje do kraja ove godine, imati jednu novu sliku našeg grada, jedan možemo slobodno reći novi brend Tivta, gdje će osnova za implementaciju budućih održivih projekata biti jasna, čvrsta i sigurna.”-istakla je Matijević. Zahvaljujuči se sekretarki za zaštitu živiotne sredine Tatjani Jelić i donedavnom energetskom menadžeru Opštine Tivat Petru Vujoviću za postignute rezultate.

Sa konferencije

Igor Noveljić iz Ministarstva ekonomije pohvalio je opštinu Tivat za do sada urađeno urađeno u sprovođenju politike energetske efikasnosti.

“Tivat predstavlja jedan od dobrih primjera kako bi ostale opštine mogle i trebale da preuzmu inicijativu u ovoj oblasti. Na nivou države Ministarstvo ekonomije od 2012. godine sprovodi značajan broj projekata i u toj oblasti će kroz trazne programe za poboljšanje energetske efikansoti do 2020. godine biti uloženo oko 40-50 miliona eura”-kazao je on.

Jasna Sekulović  iz GIZ-a, istakla je da je ta njemačka organizacija Tivtu obezbjedila softver za praćenje potrošnje enrgenata.

U holu zgarde Opštine juče je upriličena i posebna izložba na kojoj su se predstavili izlagači – nekoliko crnogorskih kompanija koje promovišu energetsku efikasnost uz podršku Fondacije za promovisanje nauke PRONA, kao i učenici SMŠ „Mladost“ iz Tivta, sa svojim patentima sa kojima su osvajali nagrade na manifestaciji “Dani nauke”.

Izvor:S. L.

Najčitanije