Dan energetske efikasnosti – Tivat primjer koji treba slijediti

U najmanjoj bokeljskoj opštini obilježen dan energetske efikasnosti

Sa konferencije

Tivat je primjer u Crnoj Gori kada je u pitanju sprovođenje mjera energestke efikansoti (EE), ocijenjeno je danas na konferencii o energetske efikasnosti koju su u tom gradu priredili Opština Tivat,  Ministarstvo ekonomije, GIZ-a, UNDP i NVO „Green Home“.

Konferenciju je otvorila tivatska gradonačelnica dr Snežana Matijević koja je inaglasila da lokalna uprava Tivta već godinama njeguje vrijednosti održivog razvoja i kroz veliki broj različitih aktivnosti,  prepoznata je kao lokalna uprava koja stremi novim ciljevima. S toga je lani u Opštini formiran i poseban Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, a realizovani su brojni projekti unapređenja i zaštite životne sredine i povećanja energetske efikasnosti u saradnji sa domaćim i inostranim partnerima. Ukazala je i na podsticajne mjere koje je Opština usvojila za investitore energetski efikasnih objekata i najavila skoru ugradnju solarnih panela na zgradi Opštine i sporskoj dvorani Župa.

“U planu je i nekoliko novih inovativnih projekata sa kojima bi pojačali našu konkurentnost u cilju još uspješnijeg iskorištavanja evropskih fondova. Iskreno vjerujem da ćemo završetkom svih započetih projekata , najdalje do kraja ove godine, imati jednu novu sliku našeg grada, jedan možemo slobodno reći novi brend Tivta, gdje će osnova za implementaciju budućih održivih projekata biti jasna, čvrsta i sigurna.”-istakla je Matijević. Zahvaljujuči se sekretarki za zaštitu živiotne sredine Tatjani Jelić i donedavnom energetskom menadžeru Opštine Tivat Petru Vujoviću za postignute rezultate.

Sa konferencije

Igor Noveljić iz Ministarstva ekonomije pohvalio je opštinu Tivat za do sada urađeno urađeno u sprovođenju politike energetske efikasnosti.

“Tivat predstavlja jedan od dobrih primjera kako bi ostale opštine mogle i trebale da preuzmu inicijativu u ovoj oblasti. Na nivou države Ministarstvo ekonomije od 2012. godine sprovodi značajan broj projekata i u toj oblasti će kroz trazne programe za poboljšanje energetske efikansoti do 2020. godine biti uloženo oko 40-50 miliona eura”-kazao je on.

Jasna Sekulović  iz GIZ-a, istakla je da je ta njemačka organizacija Tivtu obezbjedila softver za praćenje potrošnje enrgenata.

U holu zgarde Opštine juče je upriličena i posebna izložba na kojoj su se predstavili izlagači – nekoliko crnogorskih kompanija koje promovišu energetsku efikasnost uz podršku Fondacije za promovisanje nauke PRONA, kao i učenici SMŠ „Mladost“ iz Tivta, sa svojim patentima sa kojima su osvajali nagrade na manifestaciji “Dani nauke”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.