7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Daliborka Pejović: Grit iz Bijele biće izmješten do maja 2017.

Bijela - Grit
Bijela – Grit

U Herceg Novom je u četvrtak održana javna rasprava o Elaboratu projcene uticaja na životu sredinu i društvo (ESIA) i Planu upravljanja životnom sredinom (EMP) u odnosu na rješavanje problema otpada na lokaciji Jadranskog Brodogradilišta u Bijeloj

Vlada Crne Gore, preko Agencije za zaštitu životne sredine, sprovodi Projekat “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje”, koji se finansira iz kredita Svjetske banke.

Jedna od predviđenih aktivnosti Projekta je remedijacija grita i kontaminiranog zemljišta sa lokacije Jadranskog Brodogradilišta u Bijeloj.

Shodno zahtjevima Svjetske banke, u okviru izrade tehničke dokumentacije (Glavnog projekta) za radove na remedijaciji, pripremljen je Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i društvo (ESIA) i Plan upravljanja životnom sredinom (EMP) kako bi se ublažili mogući negativni uticaji planiranih radova na životnu sredinu. Tim povodom, u četvrtak, 18 avgusta, 2016. godine, nakon završenog javnog uvida, u Opštini Herceg Novi održana je prezentacija.

Na javnoj raspravi, osim zainteresovane javnosti prisustvovala je i državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović, kao i predstavnici obrađivača Elaborata, prof. dr. Refik Zejnilović i Ana Mišurović.

“Sanaciju ekoloških tačaka radimo da bismo zaštitili zdravlje građana i životnu sredinu. Takođe, i da  bismo dali jednu novu šansu za buduću valorizaciju prostora, koji se nalazi na samoj crnogorskoj obali”, istakla je Pejović.

Grit
Grit

Vlada Crne Gore zahtijeva da se očisti kompletno koncesiono područje i da više ne bude govora o “prljavoj industriji” u Bijeloj.

“Naš je cilj da se ovaj projekat relizuje do maja ili juna naredne godine. To je rok koji moramo ispoštovati da bismo nakon sanacije mogli očekivati brze ekonomske efekte i isplativnost ovog projekta. Lično ću insisturati da se ovi rokovi ispoštuju, jer niko više nema pravo da dovodi u pitanje  realizaciju ovog projekta i šansu za zdravu i uspješnu privatizaciju Brodogradilišta Bijela i stvaranje preduslova za nova zapošljavanja”, poručila je Pejović.

Bijela - Grit
Bijela – Grit

Pored navedenog, a imajući u vidu značaj realizacije pomenutog projekta, prisutni su upoznati da je u toku revizija Glavnog projekta remedijacije za predmetnu lokaciju i da će nakon završetka iste biti objavljen međunarodni tender za izbor izvođača radova na redemijaciji.

Najčitanije