8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dabinović kupio još jedan brod

OCEAN HARMONY – foto www.shipspotting.com

Kompanija „Danbinović“ iz Monaka  povećala je svoju flotu jer je kupila polovni tzv. handy size brod za prevoz rasutog tereta – bulkcarier, deplasmana 32.000 tona.

Kako je juče objavila brokerska agencija „Gibson“, riječ je o brodu „Ocean Harmony“ dugom 168 i širokom 29,5 metara, a koji je sagrađen 2010. godine u renomiranom brodogradilištu Hakodate u Japanu. Prema navodima brokera, Dabinović je ovaj sedam godina star  brod platio 9,5 miliona dolara.

Novi brod će posada kompanije „Dabinović“ najverovatnije preuzeti narednih dana u južnokorejskoj luci Busan, a za očekivati je da odmah potom „Ocean Harmony“ singapursku zastavu koju trenutno vije, zamijeni zastavom Svetog Vincenta i Grenadina pod kojom uobičajeno plove „Dabinovićevi“ brodovi, kao i da dobije ime po nekom od mjesta iz zaliv Boke Kotorske što je takođe tradicija te uspješne porodične pomorske kompanije.

Uz ovu prinovu, u floti „Dabinoviča“ trenutno plove još četiri handy size bulkcarriera – brodovi „Kumbor“ izgrađen 1997, „Boka“ iz 2000, „Ljuta“ iz 2001 i „Kotor“ iz 2014.

Iako plove pod stranom zastavom, a kompanija koja im je vlasnik registrovana je u Monaku, „Dabinovićevi“ brodovi praktično su uvijek bili domaći – bokeljski jer na njima radi posada koju preko 90 odsto čine pomorci iz Boke, a njihovi su se brodovi i najčešće remontovali u Jadranskom brodogradilištu Bijela, dok tu firmu u stečaj prije godinu dana nije otjerala Vlada Crne Gore. Kompaniji „Dabinović“ je za kupovinu novog broda i jačanje flote juče čestitke uputiilo i Udruženje kapetana trgovačke mornarice Crne Gore iz Kotora.

Najčitanije