CZIP- Kućice za ugroženu vrstu Modrovrana

Kućice su namijenjene pospješivanju gniježdenja jedne od najugroženijih vrsta u Evropi

Solila Tivat stanište Modrovrana - Foto Mihael Đuričić
Solila Tivat jedno od staništa Modrovrana – Foto Miko Djuričić

U Crnoj Gori se procjenjuje da postoji 15 do 25 parova jedne od najugroženijih vrsta ptica u Evropi, Modrovrane, od čega se najmanje sedam nalazi na Ulcinjskoj solani. Ostatak populacije se gnijezdi u Tivatskim solilima, u zaleđu plaže Buljarica, delti rijeke Bojane, kanjonu rijeke Morače, dolini rijeke Zete.

Centar za izučavanje ptica Crne Gore poziva sve zainteresovane da se od 22. aprila priključite akciji pravljenja kućica za modrovrane, koje su namijenjene pospješivanju gniježdenja.

U posljednjih 30 godina broj ove vrste se smanjio za trideset procenata. U Letoniji je sa nekoliko hiljada broj jedinki pao na ispod 30 parova. Litvanija takođe nema ohrabrujuće podatke, sa čak 2000 parova na samo 20, dok se u Austriji nalazi samo 7 zabilježenih parova.

Modrovan
Modrovrana

„Iduće nedjelje Centar za zaštitu i pručavanje ptica počinje sa izradom čak 100 kućica za modrovrane i pozivaju se svi zaintereosovani volonteri i članovi da nam se pridruže.

Kao i uvijek, mogu nam se pridružiti i oni, a oni koji to nisu, mogu tada postati.

Prijavite se na broj 067207117 ili na e-mail: rlex19@gmail.com kaže se u pozivu iz CZIP Crne Gore.

Modrovrana
Modrovrana – Jedno od staništa Solila
Podijeli

1 komentar

  1. I jao ma parami se kao da ih jučera gledam kada su dolećivale u jatima u Gornju Lastvu u stađon smokava i murava-mi đeca smo mislili da su to bilr gorke ZEBE e i evo apena sad sam skontao koje su to bile lijepe tice..ma e bo mi smo ih provali gađati laštikama..ma ake nijesmo im ništa mogli-stojale su atento i odma bi polećele,e baš mi je milo da ih još ima i da će se te kućice za njih naperiti upolje u solanu,e one će saviti gnijezda..samo da ih ti naši farabuti ne destregaju zračnijema puškama.
    đurica amsterdam.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.