18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Čuvari gastro kulture – prezentacija Bokeljske kužine

Ako želite da degustirate bokeljske specijalitete, pozivamo Vas da budete naši gosti i dođete na prezentaciju bokeljske kužine koju smo planirali za 8.jul ( petak) od 20,30 sati na Pjaci od Muzeja. U prigodan muzički program moći ćete uživati u bokeljskim specijalitetima koji će prirediti čuvari gastro kulture –ugostitelji Kotora a svakako će se bokeljski specijaliteti naći u njihovoj ponudi i tokom trajanja sezone” poručili su organizatori TO Kotor.

Gastronomski indentitet Boke Kotorske stvarao se od recepata najrazličitijeg porijekla, kroz kontakte sa različitim narodima, koji su dolazili, odlazili, ostajali i asimilirali  se sa domaćim  stanovništvom. Gastronomija, kao važan simbol kulture življenja, se razvija pod uticajem različitih društveno- ekonomskih, socijalnih  i istorijskih  prilika.

U tom procesu primajući sve pobrojane  uticaje ona se prožima sa domačim umjećima, iskustvima i idejama. Kao takva, bogata i raznovrsna, nastala je i bokeška kužina, a kakvog je ukusa, kako se sprema, gdje se može degustirati, je bio ozbiljan zadatak Turističke Organizacije u posljednjih pola godine. Svo to umijeće i gastronomsku ponudu objedinili smo u novo izdanje gastro kataloga,  značajno ga unaprijedivši u dizajnu, kvalitetu i sadržaju. Na 103 strane ove publikacije, opisali smo nastanak i razvoj bokeljske kužine, tradicionalne specijalitete, način pripreme bokeljskih jela, predstavili ugostiteljske objekte u kojima se ova jela mogu degustirati, kao i ukupnu ponudu restorana u Kotoru.

Jedinstven doprinos cijelom projektu dali su: Vlasta Mandić, autorka knjige „ Bokeška kužina“ . koja nam, pored logističke podrške,  ustupila i neke od tradicionalnih recepata koje su prepoznatljivi za Kotor i Boku i time upotpunila kvalitet gastro kataloga., zatim , ugostitelji  Kotora koju su prepoznali svoj značaj u ovom projektu. Posebno ističemo restorane:  Luna Rossa i Madrevida“,  „ Cesare“, restoran u sklopu hotela Galia, „ Baron Gautsch“, „ Pasha“, „ Bastion1“, restorani u sklopu hotela Cattaro „ Royal „ i „ As“, konobe: „ Roma“, „ Ombra“, „ Cesarica“, „ Trpeza“, caffe restoran „ San Giovani“,  kao i snack bar „ Bokun“.

Gastro
Gastro

Tursitička Organizacija Kotor je pomenutim ugostiteljima dodijelila naziv ČUVARI GASTRO KULTURE, koji  na vidnim mjesitma imaju istaknut logo čuvara gastro kulture, kao znak da se u tim ugostiteljskim objektima mogu degustirati bokeljski specijaliteti koji su prezentirani u gasto katalogu.

Takođe smo u sklopu ovog projekta odradili i mapu čuvara gastro kulture koja će se besplatno dijeliti na info punktovima TO Kotora.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije