16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Crnoj Gori privremeno obustavljeno korišćenja aplikacija Viber i WhatsApp

viber
viber

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore je naložila svim telekomunikacionim operatorima da isključe mogućnost korišćenja aplikacija Viber, WhatsApp i drugih sličnih servisa, koji su tokom dana upotrijebljene za neželjenu komunikaciju sa korisnicima.

Prema nalogu Agencije, operatori su dužni da sprovedu tu mjeru u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, koji predviđa da je komunikacija za potrebe direktnog marketinga dozvoljena samo uz prethodno pribavljenu saglasnost korisnika.

Mogućnost korišćenja servisa kao što su Viber i WhatsApp biće isključena dok Agencija posebnim nalogom ne odredi da se takva zabrana suspenduje.

Kompanije Crnogorski Telekom, Telenor i M:tel nijesu ustupale podatke o svojim korisnicima i poštuju najstrože bezbjedonosne standarde i procedure zaštite korisnika i njihovih podataka, saopšteno je iz tih kompanija.

GA osudila gušenje slobode govora i komunikacija

Građanska alijansa osudila je gušenje slobode govora i komunikacija od strane Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost.

Ova nevladina organizacija iz Podgorice zahtijeva da odmah bude povučena odluka o gašenju aplikacija Viber, WhatsApp i drugih sličnih servisa.

Agencija je odluku obrazložila time što su ti servisi tokom dana upotrijebljeni za neželjenu komunikaciju sa korisnicima.

MANS zabrinut zbog gašenja Viber-a i Whatsupp-a

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) izrazila je “veliku zabrinutost zbog gašenja Internet servisa koji služe za razmjenu informacija, posebno Viber-a i Whatsupp-a”.

“Upravo ove servise građani masovno koriste da bezbijedno prijave slučajeve korupcije i dostave dokaze o izvršenju krivičnih djela protiv izbornih prava od kojih su mnoga već procesuirana ka Specijalnom tužiocu u formi krivičnih prijava”, konstatuje MANS.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije