3 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorski radioamateri i Herceg Novi domaćini 13. Svjetskog HST šampionata

Mjesovita ekipa koja je 2014 godine bila evropski pobjednik najvecem CQWW takmicenju radeci sa stanice 4O3A sa Lustice pored Herceg Novog
Mjesovita ekipa koja je 2014 godine bila evropski pobjednik najvecem CQWW takmicenju radeci sa stanice 4O3A sa Lustice pored Herceg Novog

Crnogorski radioamateri i Herceg Novi će ove godine biti domaćini 13. Svjetskog HST šampionata u brzom prijemu Morzeove azbuke, popularno zvane telegrafije, u organizaciji svjetske radioamaterske organizacije IARU. Pokrovitelj šampionata, koji će biti održan od 21. do 25. septembra povodom 10 godina nezavisnosti naše zemlje, je Opština Herceg Novi.

Šampionat u brzoj telegrafiji će okupiti najbolje takmičare iz Evrope, Južne i Sjeverne Amerike i Bliskog istoka, a tehničku organizaciju će iznijeti radioamateri iz Herceg Novog, Bara, Podgorice i Bijelog Polja. Crna Gora će po prvi put u svojoj istoriji biti domaćin svjetskog HST šampionata.

Kako navode iz Mreže za afirmaciju Radio-amaterskog Pokreta Crne Gore, HST šampionat će biti prilika da se mladi detaljnije upoznaju sa ovim sportom. Ovo je u mnogim zemljama zvanično i sportska grana, jer zahtjeva izuzetan talenat i rad, dobru psihofizičku pripremu i koncentraciju.

Prije šampionata, crnogorski radiomateri će pripremiti seriju popularnih prezentacija radioamaterizma, a nakon šampionata i sinhronizovani kurs za polaznike svih uzrasta u nekoliko crnogorskih gradova.

Crnogorski radioamateri su prethodnog vikenda učestvovali u velikom svjetskom takmičenju – CQWPX, telegrafski dio, koje je jedno od 32 takmičenja koja se boduju za kvalifikacije za radioamatersku Olimpijadu, koja će 2018. godine biti održana u Njemačkoj. Naši radioamateri su u ovom takmičenju osvojili maksimalna broj bodova, što je svakako „vjetar u leđa“ za predstojeću Olimpijadu na kojoj će učestvovati 50 najboljih svjetskih timova.

Do sada su crnogorski radiomateri učestvovali na tri olimpijade – U Brazilu 2006., u Moskvi 2010. i u Bostonu 2014. godine. Učešće na tim Olimpijadama je izborio svjetski priznati radioamater Ranko Boca iz Herceg Novog, koji je sa svoje radiostanice na Obosniku na poluostrvu Luštica, u poslednjih 10 godina ostvario izuzetne rezultate i osvojio znatan broj prvih mjesta u evropskim i svjetskim takmičenjima, čime je postavio značajne rekorde i na evropskom i na svjetskom nivou.

Detaljnije o predstojećem šampionatu i radioamaterstvu možete pogledati na fejsbuk stranici www.facebook.com/marpcg i zvaničnoj stranici šampionata www.hst2016.me .

 

Najčitanije