Crnogorski pomorci i službeno se vratili na „bijelu listu“ EMSA-e

Šest godina pomorskoj administraciji trebalo da zadovolji zahtjeve EU

Pomorac

U Službenom listu Evropske Unije danas je objavjeno da su sertifikati o ovlašćenjima pomoraca koje izdaje crnogorska pomorska adminitracija, priznati od strane EU.

Time su pomorci koji imaju crnogorske brevete,  ponovno vraćeni na tzv. „Bijelu listu“, odnosno Evropska agencija pomorske sigurnosti EMSA je akreditivala naš sistem stručnog osposobljavanja i izdavanja sertifikata o ovlašćenju pomoraca.

Na ovaj način su se ponovno stekli uslovi da crnogorski pomorci bivaju radno angažovani na trgovačkim brodovima koji viju zastavu neke od država –članica EU, a što je za naše pomorce od izuzetne važnosti jer dobar dio brodar za koje oni rade, dio svoje flote drži pod zastavama država EU.

Proces priznavanja crnogorskoh ovlašćenja od strane EMSA-e traje još od 2011, a naša državna administracija u nekoliko navrata je nakon kontrola EMSA-e koje su otkrivale brojne nepravilnosti i propuste, donosila korektivne planove kako bi se otklonili otkriveni nedostaci u našem sistemu pomorskog školstva i sticanja profesionalnih  zvanja u trgovačkoj mornarici.

„Na osnovu svih prikupljenih informacija moguće je zaključiti da je crnogorska pomorska administracija preduzela mjere za usklađivanje crnogorskog sistema osposobljavanja pomoraca i izdavanja ovlašćenja pomorcima sa zahtjevima međunarodne STCW konvencije, uključujući odredbe o odgovarajućim dokumentima sa dokazima. Konkretno, Crna Gora je donijela nove propise kojima se rješavaju nedostaci u nacionalnim odredbama i osavremenila postupke obezbjeđivanja kvaliteta u organima državne uprave i obrazovnim ustanovama u sektoru pomorstva, kao i kurikulume i programe osposobljavanja u tim ustanovama. Konačni je rezultat procjene da Crna Gora ispunjava zahtjeve Konvencije STCW te da je ta zemlja preduzela odgovarajuće mjere za sprečavanje prevara u vezi sa ovlašćenjima“- stoji u implementacionoj odluci Komisije EU od 23.marta ove godine,  a koja je u međuvremenu distribuirana svim državama članicama i danas objavljena u Službenom listu EU.

IzvorS. L.
Podijeli

2 Komentari

  1. Samo u Odessi postoji 200 agencija za posredovanje za zaposljavanje pomoraca.Nerijetko pomorcima sudbina zavisi od prebogatih vlasnika agencija,inace obicno neuspjelih pomoraca.Zaposljavati kadar najveci interes je drzave a do uspjeha se ne ide monopolom,vec sto vecom konkurencijom…

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.