20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorski avioni ne mogu da ugase vatru na Luštici

Tivatski vatrogasci i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića, uz podršku kolega iz Kotora i mehanizacije kompanije „Samcommerc“ iz Tvta, počeli su danas da probijaju put kroz gusto rastinje u reonu Topliša i Solila kako bi ugasili požar koji tamo različitim intenzitetom, gori već desetak dana.

„Ovdje smo sa kompletnim ljudstvom, sa osam protivpožanih vozila i građevinskom mašinom firme “Samcommerc” koja krči put da bismo mi mogli djelovati. Pokušaćemo da konačno ovom zadimljavanju stanemo na kraj. Sve je bezbjedno, i ljudi, i kuće, ali mi želimo konačno da ugasimo sva mjesta gdje  dimi, a što smo snimili juče poslije podne iz helikoptera. Ljudi su umorni, jer smo već danima non-stop na terenu, ali to nas ne spriječava da damo sve od sebe. Turisti i građani su bezbjedni i neka uživaju u ljepotama našeg zaliva, a mi ćemo da radimo svoj posao”- istakao je komandir Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić.

Snimci iz vazduha napravljeni iz helikoptera MUP-a pokazuju da je stanje na požarištu na Luštici daleko ozbiljinije nego što se to može pretpostaviti kada se požar posmatra sa zemlje.

Naime, požarni front na dijelu polusotrva koji pripada opštini Herveg Novi je dug nekoliko kilometara a vatra gori u makiji i šumi južno i istočno od vrha Obosnika, šireći se postepeno ka Babuncima, Radovićima i kompleksu Luštica Bay. Ovo je inače, potpuno nepristupačan teren na kome nema puteva pa se požar moće efikasno gasiti samo iz vazduha. U tome međutim, čemu raspoloživi kapacitetu Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore u obliku dva aviona tipa “Air Tractor” i jednog “Dromadera” ni izbliza nisu dovoljni da se bilo što ozbiljnije postigne. Zbog toga će Crna Gora po svemu sudeći, opet morati da zatraži međunarodnu pomoć jer kiče koja bi jedina mogla da u međuvremmenu ugasi poćar, ni izbliza još nema na vidiku.

Koncert posvećen svim vatrogascima
Miloš, Pumeza Mačikiza i Strings Attached kvartet

U kompleksu Luštuica Bay sinoć je održan koncert crnogorskog gitariste svketskog glasa Miloša Karadaglića i njegovih kolega iz Srbije i Južnoafričke Republike pod nazivom “Miloš Invites”.

Koncert održan u okviru “Don Brankovih dana muzike” festivala KotorArt, bio je posvećen svim vatrogascima koji se već skoro mjesec dana u Boki bore sa nezapamćenim požarima. Zvanicama i posjetiocima koncerta je podijeljen spisak imena vatrogasaca.

Miloš Invites

“Sve je povezano i ovaj  koncert je posveta braniocima plamena života. Ova lista nije potpuna. To su imena vatrogasaca koji su branili i dalje brane ovaj prostor ljepote i sklada koji ničim, osim pukom srećom, nismo zaslužili. Odbranilili su Lušticu a sa njom i Lušticu Bay. Nijedan život nije izgubljen, a mogao je biti. Molim vas, ponesite taj list papira kućama, sa programom večerašnjeg koncerta i emocijama koje u vama probudi muzika, i sačuvajte sve kao jedinstven sadržaj ovog događaja i ovog prostora, mjesta i trenutka, kao svjedočanstvo nedovoljne zahvalnosti”- rekao je okupljenim ana koncertu proslavljenog gitariste, umjetnički direktor KotorArt “Don Brankovih dana muzike”, Ratimir Martinović.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije