20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Memorandum o saradnji ZHMS i Korejske hidrografske i okeanografske agencije

Sa potpisivanja memoranduma u Koreji

Direktor zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS) mr Luka Mitrović i predstavnik Sektora za hidrografiju ZHMS, kapetan korvete Branislav Gloginja, boravili su u radnoj posjeti Republici Koreji, tokom koje je potpisan memorandum o saradnji hidrografskih službi dviju država.

„Tokom petodnevne posjete održani sastanci sa generalnim direktorom Biroa za međunarodne pravne poslove Ministarstva spoljnih poslova Republike Koreje, Chull-joo Park, ambasadorom za Geografska imena pri Sjeveroistočnoj azijskoj fondaciji Euy-sang Yoo, kao i sa direktorom Korejske meteorološke administracije (KMA), Jae-Cheol Nam-om.

Glavni cilj posjete je bio unapređenje razvoja hidrografske službe u Crnoj Gori pa je potpisan Memorandum o razumijevanju između Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Korejske hidrografske i okeanografske agencije (KOHA) koji su potpisali direktor ZHMS Luka Mitrović i direktor KHOA  Dong-jae Lee. Tom prilikom, dogovoreno je i školovanje za jednu osobu iz Crne Gore za hidrografa B kategorije prema IHO-FIG-ICA standardima u 2018. godini o trošku Republike Koreje“- saopšteno je iz ZHMS.

Na sastanku Mitrovuiča i Gloginje sa  direktorom Korejske meteorološke administracije (KMA), ponuđeno i školovanje za jednog meteorologa iz Crne Gore na postdiplomskim studijama u 2018. godini, takođe o trošku Republike Koreje.

Mitrovic i Gloginja u Koreji

Inače, nedavno je je ambasador Republike Koreje u Crnoj Gori  Yoo Dae Jong predstavnicima Sektoira za hidrografiju ZHMS, uručio dva modula softvera CARIS: za izradu elektronskih navigacijskih karata (ENC) – S-57 composer, te za izradu pomorskih papirnih karata -Paper chart composer sa jednogodišnjim održavanjem. Ovi najmoderniji specijalistički softveri veoma su značajni za rad i aktivnosti Sektora za hidrografiju ZHMS na izradi elektronskih navigacionih karata koje su danas glavno sredstvo vođenja navigacije na brodu, kao i tradicionalnih, papirnih karata koje su neophodan back up za elektronske. Vrijednost te donacije iznosi 20.000 eura.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije