10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora učestvovala na Međunarodnom kongresu podmorničara u Rusiji

Noć Muzeja – Pomorska Zbirka Tivat

Crnogorska delegacija, koju su činili predstavnici NVO Podmorničar i koordinator Zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović, učestvovali su na 54. Međunarodnom kongresu podmorničara, koja je održana u Sankt Petersburgu, u Rusiji.

Na kongresu je učestvovalo preko 400 delegata iz 27 država, sa svih kontinenata, koje imaju, ili su imale podmornice u svojim flotama – pored zemlje domaćina učestvovali su predstavnici SAD, Velike Britanije, Ukrajne, Norveške, Francuske, Indije, Južne Koreje, Australije, Izraela, Švedske, Argentine, Njemačke, Kanade, Turske, Grčke, Poljske, Ekvadora, itd…

Ovaj kongres okuplja podmorničare još od 1963. godine, kada su se prvi put nakon II Svjetskog rata sastali nekadašnje kolege i rivali iz morskih dubina, bez obzira kojoj strani su pripadali,  na taj način odajući počast onima koji su svoj život okončali pod talasima, časno služeći svojim državama. Kongres ima za cilj razmjenu iskustava iz karijere i službe na podmornicama, među nekadašnjim članovima posada ovih visoko-tehnološki zahtijevnih plovila, valorizaciju pomorske istorije, kao i promociju nautičkog nasljeđa i turističkog proizvoda, istakao je koordinator Zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović, koji donosi sjajne povratne informacije sa kongresnog putovanja u Rusiju.

Delegaciju Crne Gore činili su članovi predvođeni šefom delegacije i predsjednikom NVO “Podmorničar Tivat”, kapetanom bojnog broda u penziji Rajkom Bulatovićem, a prezentaciju Crne Gore i Tivta kao potencijalnog domaćina u narednim godinama održao je kustos Zbirke pomorskog Nasljeđa Dražen Jovanović.

Najčitanije