21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora produžila članstvo u Međunarodnom savjetu za maslinu

Maslina
Maslina

Crna Gora produžila je članstvo u Međunarodnom savjetu za maslinu (International Olive Council), čime je sektoru maslinarstva omogućen dalji razvoj, kroz usaglašavanje sa EU stadardima, razmjenu znanja, iskustva, edukaciju i usavršavanje stručnjaka. Nastavak saradnje sa Međunarodnim savjetom za maslinu ozvaničen je krajem prošle godine u Njujorku, potpisivanjem Sporazuma o maslinovom ulju i stonim maslinama.

Riječ je o novom Sporazumu koji su krajem prošle godine potpisale i ostale zemlje članice IOC, a koji nasljeđuje međunarodni sporazum o maslinovom ulju i stonim maslinama iz 2005. godine. Sporazum je stupio na snagu 1. januara 2017. godine i biće na snazi narednih deset godina.

U Sporazumu o maslinovom ulju i stonim maslinama definisani su ciljevi u oblastima standardizacije i istraživanja, uzgoja maslina, dobijanja maslinovog ulja i tehničke saradnje, kao i na planu promocije proizvoda od maslina i razmjene informacija. Takođe, dokument definiše tehničke detalje vezane za funkcionisanje IOC.

Međunarodni savjet za maslinu, sa sjedištem u Madridu, jedina je organizacija koja se na svjetskom nivou bavi maslinovim uljem i maslinama. Standardi IOC prihvaćeni su od Evropske komisije, i uvršteni u regulative EU, što je bitno za crnogorske proizvođače, koji se na taj način postepeno prilagođavaju standardima.

Mlin za masline
Mlin za masline

Našoj zemlji, kao članici IOC od 2007. godine, na raspolaganju su sve novine i dostignuća u ovoj oblasti (naučna, zatim ona koja se odnose na proizvodnju maslinovog ulja i njegovo stavljanje na tržište), preko davanja informacija i statističkih podataka, ali i kroz neposredno učešće u kreiranju istih, kroz predstavnike u Vijeću članova i Savjetodavnom odboru. IOC sprovodi kontinuiranu edukaciju kroz obuke i seminare, koji se finansiraju svake godine za kandidate zemalja članica. Crna Gora je koristila i mogućnosti koje pruža Međunarodni savjet za maslinu u dijelu stipendiranja magistarskih i doktorskih studija u ovoj i srodnim oblastima.

Najčitanije