Crna Gora privlačna za investicije – London Evening Standard i The Independent

Photo: Boka News
Photo: Boka News – Pogled iz Luštice

U listovima London Evening Standard i The Independent, u tekstu novinarke Cathy Hawker, Crna Gora i njene ljepote opisuju se kao sve interesantnije za privlačenje visokobudžetnih investicija.

Listovi prenose podatke o gradnji Luštica Bay, integrisanog turističkog grada u koji će biti uložena 1,1 milijarda eura, Prto Montenegru, Dukljanskim Vrtovima, golf terenima na Luštici…

Prenosimo dio teksta.

Na manje od tri sata leta iz Londona, na suprotnoj obali Jadranskog mora posmatrano iz Italije, balkanska država Crna Gora jedna je od namlađih država Evrope. Nastala je iz bivše Jugoslavije 2006. godine, a njena snena ljepota očarava posjetioce još od lošeg momka, pjesnika Lorda Bajrona 1811. godine pa do 1,4 miliona inostranih turista čiji je dolazak zabilježen prošle godine.

Turizam je sektor koji se najbrže razvija, ponosan na pet nacionalnih parkova i najveći kanjon u Evropi. Smaragdne vode, visoke planine i kuće venecijanskih kapetana u okolini Bokokotorskog zaliva konkurencija su svemu što nude italijanska jezera i privlače visokobudžetne investicije u vikendice duž 190 milja duge stjenovite obale Crne Gore. „Uočavamo porast potražnje iz Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, zemalja Beneluksa, Skandinavije i Rusije“, saopštava Robert Grin (Robert Green) iz kompanije Abercrombie & Kent International Estates.Text

Za jahtaše

Prva značajna investicija u Bokokotorski zaliv, Porto Montenegro u Tivtu nudi marinu sa 400 vezova, buticima, restoranima, velikim bazenom, teniskim terenima i sportskim klubom. Nedavno je otvoren i hotel sa pet zvjezdica Regent. Više od dvije stotine stanova izgrađeno je i prodatno stranim kupcima. Cijene stanova u Fazi I kreću se od 290 000 funti za jednosoban stan površine 720 kvadratnih stopa (oko 67 m2). Naredne godine biće otvorena sljedeća faza sa još 70 vezova za super jahte.

DSC_1975_resize
Photo: Boka News – Luštica Bay

Za golfere

Uz prvi teren za golf u Crnoj Gori, Luštica Bay čini brdovito zemljište površine 1 700 jutara sa pješčanim uvalama duž 5 milja duge obale Bokokotorskog zaliva. Program izgradnje u trajanju od 15 godina podrazumijeva sedam hotela, 500 kuća i vila, 1000 stanova, prodavnice, međunarodnu školu kao i marinu sa 176 vezova smještenu pored terena koji je dizajnirao Geri Plejer (Gary Player).

Nekretnine u prvoj fazi nižih građevina obuhvataju kako garsonjere na obali mora tako i trosobne stanove, površine između 484 i 1 614 kvadratnih stopa ( 45 m2 i 150 m2) koji će za useljenje biti spremni naredne godine. Cijene se kreću između 157 500 i 433 000 funti.

Za ljubitelje plaža

Najveće i najuzbudljivije primorsko odmaralište je Budva, mlađano žarište turističke ponude sa 30 000 stanovnika čiji se broj u jeku sezone udvostručava.

Na poluostrvu sa privatnom pješčanom plažom, svojoj konkurenciji se približava i izolovano ljetovalište Dukljanski Vrtovi sa 202 stana (od jednosobnih do četvorosobnih). Tu su i dva resotrana, kućepazitelj na samoj lokaciji i tim za iznajmljivanje, kao i planovi za izgradnju hotela sa 70 soba, spa centrom i obližnjom marinom. Početna cijena stanova iznosi 511 500 funti za površinu od 861 stopa kvadratnih (80 m2). Više od 65 stambenih jedinica je prodato, uglavnom ruskim porodicama.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.