15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora i Hrvatska moraju riješiti granični problem do 2023.

Prevlaka foto Ž.Starčević

Otvorena pitanja o granicama Hrvatske sa Crnom Gorom i Srbijom trebala bi biti riješena do 2023. godine, kao uslov da Crna Gora i Srbija do tada zaključe pregovore o članstvu u EU i postanu punopravne članice do kraja 2025. godine, piše Jutarnji list.

Iako se Hrvatska ne spominje izričito, to je, kako navodi zagrebački dnevnik, poruka iz nacrta strategije Europske komisije nazvane “Vjerodostojna perspektiva proširenja za zapadni Balkan”, u kojoj se navodi da EU ne želi uvoziti granične sporove između država regije.

Ovaj nacrt, u koji je Jutarnji list imao uvid, još je zaštićeni dokument, a konačna verzija trebala bi se usvojiti i objaviti u februaru sljedeće godine, kako je najavio u svom godišnjem govoru o stanju Unije predsjednik Komisije Žan Klod Junker.

Između Crne Gore i Hrvatske u ovom trenutku primjenjuje se privremeni režim razgraničenja kako je to, na privremenim osnovama, uređeno Protokolom iz 2002. godine.

Mamula i Prevlaka-foto Boka News
Mamula i Prevlaka-foto Boka News

Granica na kopnu je u tom Protokolu uređena na način da slijedi bivšu republičku granicu koja je postojala između dvije republike i koju su stručnjaci već ranije bili zajednički utvrdili, tako da stvarno otvoreno pitanje je razgraničenje na moru između dvije države. Crna Gora i Hrvatska još nijesu usuglasile način kako će to pitanje biti usaglašeno.

Najčitanije