16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora domaćin Green Culture Foruma

GFC

Petodnevna manifestacija „Green Culture Forum“ (GFC) koja će se održati od 7. do 11. juna na teritoriji osam crnogorskih opština, počeće cjelodnevnim dešavanjima u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu.

Manifestaciji će prethoditi akcija sadnje maslina i postavljanje takozvane „pametne“ solarne klupe, u kompleksu Luštica Bay u Tivtu, u subotu, 3. juna, u organizaciji kompanije Luštica Development, a na inicijativu NVO Krug i u sklopu planova za ozelenjavanje Luštica Bay-a.

U srijedu, 7.juna GFC će početi predavanjima Antonija Pušića – Ramba Amadeusa, Robina Đelatelija Smita direktora Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore i Petera Ivanova, IT preuzetnika i sportiste. Pušić će predstaviti NVO „Plava patrola“ kao i projekat jedrilice na solarni pogon, Đelateli Smit održati predavanje na temu „Ozelenite vaš dom“ a Ivanov će u Kotoru predstaviti Virtual Powerful Teams. Istog dana u Luštica Bay-u, biće upriličeno svečano otvaranje foruma, prijemom dobrodošlice i svečanim obraćanjima i pozdravnim govorima Princa Nikole II Petrovića Njegoša, predsjednika Borda direktora Orascom development Holding Samiha Savirisa, izvršnog direktora Luštica Development Darena Gibsona, ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića, te prof. dr Dragana Hajdukovića (CERN), kreativne direktorke NVO „KRUG“, Vesne Sokolovske Jovićević i predsjednice Opštine Tivat Snežane Matijević.

Na temu „Klimatske promjene i kulturni sektor – Optimizam za budućnost“, u četvrtak 8.juna na Cetinju u Ministarstvu kulture govoriće Dejvid Bakland, umjetnički fotograf, pisac i osnivač vodeće ekološko-umjetničke organizacije Kejp Fervel i ministar Janko Ljumović. U Tehnopolisu  u Nikšiću, istog dana u 12 časova njemačka filozofkinja Meluzin Rajmers baviće se minimalizmom i novim etičkim standardima, odnosno start apovima kao inovativnim okidačima. Alina Averčenkova sa London School of Economics u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao gost Foruma, održaće predavanje o politikama održivograzvoja i svijetu post-COP21 sastanka u Parizu 2015, a povodom promocije Nacionalne strategije održivograzvoja do 2030. Mark Bakli, aktivista, futurista i govornik, u hotelu Hilton održaće predavanje o novim paradigmama održivog biznisa kroz prizmu UN ciljeva održivog razvoja.

Na Adi Bojani, od 8. do 11. Juna student Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja pod vođstvom akademskih slikarki iz Makedonije Dijane Radevske Tomić i Marte Mojsove, oslikaće “aveniju murala” i pohađati umjetničke radionice recikliranja koristeći stare tehnike tkanja i papier mache-a. Radionica izrade solarnog panela, hidrogenskih ćelija i vjetroturbina Viktorije Nestor, šefice katedre za fizikusa Hasmonean High School iz Londona, u Baru u Dvorcu Kralja Nikole, obilježiće petak, 9. jun. Istog dana u kompleksu Ada Bojana biće održana prezentacija održivog razvoja opštine Ulcinj. Tevečeri od 20 sati američki muzičari Eva Fekete i Fontaine Burnett će održati koncert za podršku misije Green Culture.

Flora Art

Posljednja dva dana manifestacije na Adi Bojani obilježiće predavanje Leona Artsa, osnivača koncepta „restorana saosjećanja“, na temu: Kako smo nahranili 9.000 izbjeglica u francuskom Kale-u, muzičke tim bilding radionice Eve Fekete i Fontaine Burnett-a, prezentacija „Muzike biljaka“ ItalijankeTigrile Gardenie, kao i pretpremijera dokumentarnog filma „In this Climate“ u kome se pojavljuje i pokroviteljka Green Culture projekta, umjetnica Marina Abramović. Biće organizovana i akcija čišćenja plaže Ade Bojane koju će sprovesti volonteri NVO Naša Akcija i izviđački odred Njegoš iz Podgorice, kao i četvrti put za redom, radionica za djecu Eco kids sa Vahidom Nimanbegu i Jetlirom Kovačijem

Izvor:S. L.

Najčitanije