9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora dogodine domaćin skupštine CESMA ?

Pomorci

Redovna godišnja Skupština Evropske Konfederacije Udruženja kapetana (CESMA) održana je minulog vikenda u Rigi, glavnom gradu Letonije, a prisustvovao joj je i predstavnik Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore iz Kotora, kapetan Vjeko Radimir.

Sa tog skupa upućen je poziv našoj državi da ako može, u maju naredne Crna Gora bude domaćin ovog značajnog međunarodnog stručnog pomorskog skupa.

Skupština u Rigi je okupila članovce CESMA iz 17 država, kao i predstavnike srodnih udruženja i predavače sa pomorskih fakulteta iz Švedske i Letonije, te predstavnike letonskih pomorskih vlasti.

“Razmatrana su mnoga pitanja iz oblasti pomorstva, bezbjednosti, kadrova u pomorstvu, implementacije savremenih uređaja sledeće generacije, te zaštite i kriminalizacije kapetana. Vođeno je više bilateralnih razgovora o iskustvima drugih država, kao i o koordinaciji sa pomorkim institucijama – od Međunarodne pomorske organizacije IMO, do lokalnih vlasti. Podržan je put Crne Gore ka članstvu u Evropskoj Uniji i pozitivno ocijenjeno značajno prisustvo naših kapetana na najpoznatim svjetskim firmama. Primjećen je povratak Crne Gore na Bijelu listu EU vezno za certifikate u obrazovanju i pomorstvu”- kazao je kapetan Radimir, dodajući da je usvojena agenda nastupa predstavnika CESMA na međunarodnim konferencijama za ovu godinu i usvojen je budžet te organizacije.

Radimir je dodao da bi domaćinstvo godišnje Skupštine CESMA 2018, bilo veoma značajno za našu državu i pomorstvo i naglasio da su sussjedne države – Hrvatska , Slovenija, Italija i Bugararska, već bile organizatori  po jednog takvog skupa. Dodao je da su na dvodnevnoj Skuoštini CESMA u Rigi pored ostaloga, vođene i stručne diskusije iz oblasti pravne zaštite kapetana u slučajevima nezgoda ili zagađenja mora, a detaljno je raspravljano o implementaciji projekata o smanjenju pisanih dokumenata na brodu, nesrećama tokom vježbi na brodovima, ISPS propisima i njihovom pojednostavljivanju, te drugim stručnim temama koje se tiču uloge zapovjednika broda u modernoj svjetskoj pomorskoj industriji.

Izvor:S. L.

Najčitanije