15 C
Kotor

Slušaj online radio

Crkvica Gospe od Snijega uskoro u punom sjaju

Radovi na obnovi jedinstvenog spomenika kulture iz 15.vijeka- crkvice Gospe od Snijega u tjesnacu Verige kod Tivta u poodmakloj su fazi, a danas je obavljen jedan od najznačajnijih zahvata – konstruktivna obnova nekadašnjeg malog kamenog mula koje se nalazilo pred crkvicom, podignutoj na samoj obali mora.

Glavni doprinos renoviranju mula dala je hidrograđevinska firma „Yu Briv“ čiji su mikser i pumpa za beton bili angažovani, zajedno sa radnicima specijalizovane kotorske firme „Franović“ koja se bavi obnovom starih kamenih građevina. Vlasnici „Yu Briva“, braća Vojislav i Radovan Bujković, pravoslavci iz Grblja, u duhu najbolje stare bokeške tradicije suživota i međusobnog poštovanja komšija različite vjere, prije dvije godine inicirali su i do sada najviše pomogli odnovu dviju oštećenih i zapuštenih katoličkih crkava u Verigama – Gospe od Snijega i Gospe od Anđela. Ova dva objekta iz 15. i 16.vijeka zaštićeni su spomenici kulture i nešto što privlači veliku pažnju turista sa brojnih kruzera koji prlaze kroz Verige na svom putu do Kotora, ali njihov titular – Župa Perast nije imala finansijke mogućnosti da ih samostalno obnovi. Stoga su Bujkovići pokrenuli široku akciju kojoj su se u međuvremenu, na poziv peraškog župnika don Srećka Majića, priključile i brojne institucije, druga preduzeća i pojedinci.

„Danas završavamo temelje obnovljenog mula pred crkvom koje će biti potuno gotovo za par dana. Okolni prostor je već u najvećoj mjeri uređen, izgrađene su kamene podzide i stepenište za silazak sa puta do crkve koja je konstruktivno sanirana, dobila je novi krov od kamenih ploča kako se to nekada radilo, a slijedi fugovanje zidova i uređenje oltara. Zahvalan sam svima koji su na bilo koji način do sada podržali ovu akciju, a odaziv je bio zaista veliki i srdačan,što svjedoči da ljudi, bez obzira koje su vjere i nacije, podržavaju zaštitu i obnovu ovog vrijednog dijela ukupne bokeljske kulturne i istorijske baštine.“- kazao je don Srećko Majić.

Gospa od Snijega obnova
Gospa od Snijega obnova

Radove je juče uz njega, nadzorao i suvlasnik „Yu Briva“ Vojislav Bujković, a među radnicima koji su se latili alata i kamena, bio je i dobrotski župnik don Ante Dragobratović. Nakon završetak obnove crkvice Gospe od Snijega, će opet biti posvećena a na toj svečanosti i posebnoj misi, uručiće se zahvalnice onima koji su najviše doprinijeli obnovi te bogomolje koja će ubuduće, biti u redovnoj vjerskoj službi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije