10 C
Kotor

Slušaj online radio

CRBC zainteresovan i za projekte u Tivtu

Kinezi u Porto Montenegru
Kinezi u Porto Montenegru

Delegacija crnogorskog ogranka kineske kompanije “China Road and Bridge Corporation” (CRBC) koja gradi dionicu autoputa Bar-Boljera od Smokovca do Mateševa, boravila je u zvaničnoj posjeti Tivtu gdje se srela sa čelnicima te Opštine i obišla dva glavna investiciona projekta koji se ovdje realizuju – Porto Montenegro i Luštica Bay.

Kinesku delegaciju predvođenu direktorom sektora za investicije i marketing Zhang Lei-em, primio je tivatski gradonačelnik Ivan Novosel sa svojim saradnicima.

On je goste upoznao sa privrednim potencijalima Tivta i najznačanijim investicijama koje se sprovode u najmanjoj bokeljskoj opštini. U pratnji glavnog menadžera Opštine Tivat Zorana Petranovića i gradonačelnikovog savjetnika za međunarodne odnose i ekonomsku saradnju Petra Vujovića, delegacija CRBC-a je potom obišla Porto Montenegro i Luštica Bay.

“Ističući Tivat kao opštinu sa najviše potencijala i šansi za investiranje koju su do sada posjetili u Crnoj Gori, predstavnici CRBC-a su najviše interesovanja pokazali za uključivanje u projekte modernizacije Aerodroma Tivat, izgradnju bulevara kroz Tivat kao i pristupnog puta ka Luštici. Predstavnici CRBC-a su gradonačeniku Novoselu prezentovali svoju imponzantnu listu referenci i uspješno realizovanih projekata širom svijeta, od rekonstrukcija i izgradnje aerodroma, mostova, tunela pa sve do izgradnje najkomplikovanijih dionica auto puteva, te iskazali svoju zainteresovanost da se u narednom periodu i u Tivtu pojave i kao investitori, ali i kao izvođači radova.”- saopšpteno je juče tim povodom iz Opštine Tivat.

Modernizacija aerodroma Tivat vrijedna oko 32 miliona eura koju iz kredita EBRD finansira JP “Aerodrom Crne Gore” treba da počne naredne godine, a podrazumijeva dogradnju platforme za parkiranje aviona, rekonstrukciju dijela manevarskih površina i izgradnju nove terminalne zgrade površine oko 8 hiljada kvadrata. Sa modernizacijom još nekoliko aerodromskih segmenata, tivatska vazdušna luka će nakon tog zahvata, moći da godišnje prihvati i opsluži i do 3 miliona putnika. Opština Tivat po ugovoru sa kompanijom “Luštica Development” ima obavezu da sagradi novu modernu pristupnu saobraćajnicu kompleksu Luštica Bay. Saobraćajnica dužine 8,8 kilometara, profila dvije trake, sa obostranim trotoarima, biciklističkom stazom i elektro i telekomunikacionim instalacijama koje će se kroz nju sprovesti, koštaće oko 11 miliona eura. Vlada je najavila da će podržati kreditno zaduživanje Opštine Tivat kako bi se ovaj objekat napravio, a lokalna uprava jpš nije odlučila da li će i kada ulaziti u planiranu rekosntrukciju dijela Jadranske magistrele kroz Tivat u bulevar, što će je koštati još oko 10 miliona eura.

„Zaista smo zadovoljni onim što smo danas vidjeli u Tivtu i zahvaljujemo se ljubaznim domaćinima. Čestitamo na svemu što ste do sada uradili. Ovo je grad sa velikim potencijalima i spremni smo sa vama uspostaviti kontinuiranu komunikaciju i saradnju na brojnim poljima od kreditne pomoći, pa sve do realizacije konkretnih infrastrukturnih projekata.” – poručio je na kraju posjete , jedan od menadžera CRBC-a Zhang Lei najavljujući i skori dolazak u Tivat i prvog čovjeka te firme u Crnoj Gori, Gao Janga.

Izvor:S. L.

Najčitanije